Nordby Wooldays | Breifestival

Henriëtte bezocht in september het breifestival Nordby Wooldays breifestival in Fanø. In dit blog deelt zij graag haar ervaringen met het bezoek aan dit breifestival. Dankjewel Henriëtte voor je leuke verslag!

Eindelijk is het zover! Het is donderdag 14 september 2023 en we gaan op weg naar Denemarken: op naar Fanø! Op naar het ‘Nordby Strikkefestival’! 

Hoe ik terecht kwam op dit breifestival in Denemarken

Het begon al een jaar geleden, toen ik op Instagram enthousiaste berichten en foto’s zag over dit festival. Daar zou ik ook wel graag heen willen. Maar ja, je gaat niet ‘zomaar even’ naar Denemarken en bovendien: ik werk in het onderwijs en kan dus niet even een paar snipperdagen opnemen. Tot ik in februari bericht kreeg dat ik 25 jaar in het onderwijs werk. Als ‘beloning’ kreeg ik een bonus èn recht op een verlofdag. Kwam dát even goed uit! Kon ik tóch naar het breifestival! Dus gelijk alles geregeld. Overnachten kon al niet meer op het eiland. Op het vaste land was ook al veel vol, maar in Esbjerg toch nog een huisje gevonden. En natuurlijk het belangrijkste: mijn toegangsticket! 

Nordby Wooldays in Fanø: wat is dit voor een breifestival?

Maar nu ben je zeker benieuwd: wat is dat dan, dat breifestival?  

Officieel heet het ‘Nordby Wool Days by Fanø Strikkefestival’.  

  • Nordby is een dorp op het eiland Fanø. Een heel leuk dorp met typische huisjes, dorpse straatjes en leuke winkeltjes op een prachtig eiland. 
  • Het festival wordt georganiseerd door Christel Seyfarth en haar man. Zij hebben dit nu al 18 jaar georganiseerd. Helaas hebben ze het onlangs verkocht en wordt het voortaan in het noorden van Denemarken gehouden.  
  • Misschien ken je Christel Seyfarth? Zo niet, als breister is het de moeite waard om haar site te bezoeken. Zij ontwerpt prachtige breipatronen! Op Fanø heeft zij een winkel. 
  • Bij het woord ‘festival’ denk je misschien aan muziek, maar dat is hier (bijna) niet aan de orde. Het is één groot breifestein! Er zijn workshops, lezingen, modeshows. Overal in het dorp zijn ‘strikkestationer’. Dit zijn plekken waar je lekker kunt zitten breien. Dit varieert van een bankje op een leuk pleintje tot een heerlijk tuinterras waar je ook lekker wat kunt eten en/of drinken.  

En, last but not least, er was een hal (Fanø-hallen) met kraampjes waar allerlei soorten wol en toebehoren verkocht werden. Het was 1 hal, dus niet zo groot als de IJsselhallen in Zwolle waar de Breidagen in Nederland vaak plaats vonden.

Hoe mijn bezoek aan het Nordby Wooldays breifestival eruit zag

Ik heb ervan genoten! Van begin tot eind.  

Zoals gezegd vertrokken we op donderdag. Vrijdag en zaterdag ging ik naar Fanø en zondag reden we weer naar huis. En wat een geluk: zowel vrijdag als zaterdag was het stralend mooi weer! 

Met de ferry ging ik van Esbjerg naar Fanø en weer terug. Elke 20 minuten ging er een boot en de tocht duurde maar een kwartier. Ik had mijn fiets meegenomen, dus ik heb ongeveer het hele eiland wel gezien. Práchtig! 

Ik was nog maar nét op het eiland en daar zag ik al een eerste verrassing: op een zandbank, ca. 100 meter van de kade, lagen zeehondjes! Lekker te dutten in het zonnetje. Zó schattig! 

zeehondjesdenemarken

Natuurlijk wilde ik eerst naar de Fanø-hallen, maar dat wilden meer mensen. Er stond een giga lange rij! Dus toen ben ik naar de winkel van Christel Seyfart gegaan. Wat een prachtige kledingstukken hingen daar! Gemaakt van prachtige wol. Maar ja, nogal aan de prijs. En, hoe mooi ook, de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik meer houd van patronen waar je zelf nog wat ‘inbreng’ hebt. Als aandenken heb ik er polswarmers en heel leuke knoopjes gekocht. 

Aan het begin van de middag toch naar de Fanø-hallen gegaan, terug naar het breifestival Nordby Wooldays in Fanø. Kon precies, want ik wilde ook nog naar een lezing van het merk Rowan, over het merk en de nieuwe collecties. Gelukkig was er nog maar een korte rij. In de rij kwam ik gezellig in gesprek met een Schotse. Zó grappig: het bleek dat zij van het merk Rowan was en die lezing zou geven. 

In de hal heb ik mijn ogen uitgekeken: zoveel wol, zoveel onbekende merken.  

De lezing was interessant, maar wat me het meest is bijgebleven is ál die breiende mensen! Lange tafels met allemaal breiende handen!  

Het is jammer dat ik toen nog niet wist dat ik hier een blog over zou gaan schrijven, anders had ik veel meer leuke foto’s gehad! 

nordbywooldays

Moe van alle indrukken weer terug met de ferry en op de fiets naar het huisje. Lekker uitgewaaid.  En ’s avonds overdenken welke wol ik nou wilde kopen…..😊 

Fanø

Zaterdag was wéér genieten! Práchtige wol gekocht en leuke oorbelletjes. Het dorp nog weer doorgelopen, over het eiland gefietst. 

Kortom: het waren fantastische dagen tijdens het Breifestival Nordby Wooldays in Fanø!

aankopen Nordby Wooldays brei festival

Henriëtte maakt onderdeel uit van het blogteam van mirjammolenbeek.nl. Nog meer leuke blogs lees je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven