Sokkengekte KAL

Van 20 april tot 15 juni 17.00 2023 organiseer ik een Sokkengekte KAL. Ben je gek op het breien van sokken en toe aan wat uitdaging? Of wil je nu eindelijk eens je eerste paar sokken leren breien? Dan is deze KAL iets voor jou!

Wat is een KAL?

Een KAL betekent Knit ALong: je breit samen – vaak binnen een bepaalde periode – aan eenzelfde patroon of breitechniek.

hollandsehieltoeupsokken

Hoe werkt de sokkengekte KAL?

De #sokkengektekal vindt plaats op Instagram en in de Online Brei Campus

Op Instagram

Je kiest een sokkenpatroon dat je wil gaan breien en een geschikt garen. Misschien ga je je eerste paar sokken breien? Dan kan het natuurlijk helpen om mijn workshop toe-up sokken of top-down sokken te volgen. Breipatronen zijn bij de workshops inbegrepen. Beide workshops zijn ook te volgen via de Online Brei Campus. In de Campus krijg je bovendien toegang tot het Coffee and Cables sokkenpatroon van Ineke Voskamp (@lunasterknit op Instagram) – inclusief tutorials van mij. En tot de O Denneboom Socks, een patroon inclusief video tutorials van mij.

Maar misschien heb jij al een patroon en garens liggen waarmee je al tijden je sokken wilde leren breien? Helemaal goed! Nu is het moment op daadwerkelijk aan de slag te gaan! Heb je al heel wat sokken gebreid, maar durfde je maar niet aan een uitdagender patroon te beginnen? Of wil je nu eens toe-up breien, in plaats van top-down? Je eerste colourwork sokken breien? Kan allemaal! Het idee is dat je het jezelf gunt om tussen 20 april en 15 juni te focussen op het leren van iets nieuws op sokkenbreigebied.

Je garens en patroon uitgezocht? Deel even een foto van waarmee jij aan de slag gaat met hashtag #sokkengektekal Zo kunnen we elkaar inspireren! Iedereen die nu zoekt op deze hashtag (je kan een # op Instagram ook volgen), ziet elkaars tip en voortgang.

20 april: ‘cast-on-day’, oftewel ‘zet vandaag je sokken lekker op dag’! Start met het breien van je sokken. Deel zeker ook hier weer een foto van op Instagram! (als je mij tagt @mirjammolenbeek.nl kan ik je foto’s/stories ook delen op mijn account)

Later instappen mag uiteraard ook, mochten je garens nog niet binnen zijn. Ook als je het bestaan van deze KAL pas later hebt ontdekt, kun je gerust nog instappen!

15 juni: op deze dag zijn je sokken af! Post je resultaat op Instagram met #sokkengektekal Ben je voor deze tijd al lang klaar? Dan mag je uiteraard met nog een patroon aan de slag gaan! Ben je nog niet klaar? Brei lekker door en post jouw foto zodra je klaar bent.

Na 15 juni geef ik een leuke prijs weg! Ik kies een winnaar uit alle foto’s die zijn gedeeld met #sokkengektekal Het kan dus zijn dat je wint ook al heb je je sokken niet op 15 juni af. Dit is om te benadrukken dat het hier vooral gaat om het plezier: het plezier om jezelf uit te dagen sokken te leren breien, of een heel ander type sok te breien dan je normaal doet.

In de Online Brei Campus

Ben/word je lid van de Campus, dan geldt wat hierboven staat. Maar er gelden dan extra leuke dingen:

 • In de Campus is een hoekje van het Breiacfé (= forum binnen de Campus) ingericht om al je vragen te stellen over het breien van jouw sokken, elkaar te inspireren en motiveren. Ook vind je hier kortingscodes en leuke breipakketten die ik namens verschillende partijen mag delen* special voor deze KAL!
 • Er vinden extra Live Zoom Sessies plaats in het kader van de #sokkengetekal: op 13 april doen we een ‘aftrap’ waarbij we elkaar kunnen inspireren met patronen & garens. Je kan dan uiteraard ook al je vragen omtrent de KAL Live aan mij stellen. Op 11 mei is Winnie van Winnie’s Wol te gast: zij vertelt dan van alles over het verven van sokkengarens. 20 mei is er nog een Live Q&A waar je al je vragen kan stellen. Op 15 juni sluiten we feestelijk af en showen we allemaal onze sokken. Alle Live sessies zijn terug te kijken in de Campus.
 • In de Campus zal ik meerdere prijzen weggeven. De winnaars hiervan worden tijdens de Live op 15 juni bekend gemaakt.

* Winnie’s Wol geeft een kortingscode van 10% voor alle nieuwe sokkengarens die zij op 20 april in haar shop lanceert. Rebel With A Twist heeft deze speciale sok pakketjes samengesteld.

Inspiratie nodig?

Op dit Ravelry bord heb ik breipatronen verzameld voor verschillende niveaus. Ik zal het bord regelmatig aanvullen met leuke patronen die ik bij deelnemers voorbij zie komen. Je kan patronen vanaf dit bord kiezen voor de Sokkengekte KAL, maar dat hoeft uiteraard niet! Gebruik vooral wat jij fijn vindt.

De 52 weeks of Socks boeken (er zijn inmiddels 2 delen), uitgegeven door Laine Magazine, zijn ook echt een enorme inspiratiebron! In elk boek vind je – je raadt het al – 52 sokken patronen.

Engelse breipatronen

Genoemde patronen zijn Engelstalig. Ik ben een groot voorstander van het gebruiken van Engelstalige patronen; in deze video leg ik uit waarom. In de losse sokkenworkshops, en in de tutorials in de Online Brei Campus, leer ik je deze patronen lezen. Zo kun je alle mooie Engelstalige patronen vervolgens met gemak zelf lezen en breien!

Sock Madness

Wellicht heb je gehoord van de Sock Madness? In dit blog lees je er meer over. En afgelopen juli heb ik een heel leuk interview gehad met Ineke Vos (@lunasterknit op Instagram) die in 2022 heel ver kwam in de Sock Madness rondes (het interview is terug te kijken in de Campus). Uiteraard is de Sokkengekte KAL ontstaan met een kleine knipoog naar de Sock Madness. Waar je daar echt super snel de meest ingewikkelde sokken moet breien, mag je het bij de Sokkengekte KAL gewoon lekker rustig aan doen en patronen kiezen die voor jou goed voelen 😉

6 gedachten over “Sokkengekte KAL”

 1. hoi mirjam..ik wil heel graag mee doen maar heb geen instagram hoe gaat mij dat lukken???ik wilde zoals je misschien weet ook graag voor de campus inschrijven met die korting ,maar vreselijk jammer genoeg is de bataling niet gelukt….en overmaken kost toch wel een paar dagen tijd……nou genoeg gezeurd…ik hoor graag van je…lieve groet mary uit oostenrijk

 2. Hoi Mary,
  Uiteraard kun je ook alleen via de Campus mee doen en Instagram erbuiten laten. Ik had je al terug gemaild over de betaling (wellicht had je dat nog niet gezien): mail even naar support@mirjammolenbeek.nl dan gaan we het voor je in orde maken (na het paasweekend). Vermeld je er even bij dat je van mij gebruik mag maken van de korting die tot 7 april gold èn van de korting voor Beginners (omdat je de Beginners Lessen volgt)? Dan komt het helemaal goed.
  Fijne paasdagen 🐣

 3. dank je wel voor de moeite……heb gemailt en wens je hele fijne paasdagen…….ik wacht netjes af tot na pasen(natuurlijk)

 4. Hoi Mirjam,

  Sokken breien is voor mij een feestje, of het nu is vanaf de boord of 2 tegelijk vanaf de teen. Echter heb ik altijd een hak probleem. Heb je daarvoor ook een goede en fijne uitleg over ? En verschillende manieren? Dus ik zoek naar een goede uitleg over alleen een hak, vooral de sokken twee tegelijk, op een rondbreinaald vanaf de teen.
  Graag hoor ik van je!
  Groet Fleur

 5. Hoi Fleur,
  Er zijn heel veel manieren voor het breien van een hiel. Inderdaad worden er in de Campus en in mijn workshops meerdere behandeld. Welke gebruik je nu? En wat is het probleem?
  Groetjes, Mirjam

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven