Waarom brei jij?
In mijn eerste vlog van 2020 gaf ik aan dat mijn doel van dit jaar is: nóg meer mensen (zowel volwassenen als kinderen) aan het breien krijgen! Want vrede op de wereldbol: dat zou toch wat zijn 🙂 (lees deze tekst maar even, als je niet weet waar ik op doel).
Maar waarom zou iemand willen leren breien, wat maakt dat zo fijn? Ik kan daar van alles over zeggen (schreef er bijvoorbeeld dit blog al eens over), maar het is voor iedereen verschillend. En daarom wil ik zoveel mogelijk mensen antwoord laten geven op de vraag: ‘waarom brei jij?’
In dit eerste blog van deze reeks vertelt Regina (@Nijvervlijt op Instagram) waarom zij breit. Wil je ook je verhaal delen, en de vraag ‘waarom brei jij’ beantwoorden? Neem even contact met me op via info@mirjammolenbeek.nl.
Breien? Dat nooit!
“Breien, dat ga ik echt nooit doen!” Het is 2012. Ik borduur, haak en naai een klein beetje. Eind 2010 begon ik met handwerken. Het was het laatste jaar van mijn bacheloropleiding en ik had enorm veel moeite met ontspannen. Alleen maar in en met mijn hoofd bezig. Ik moest iets gaan doen met mijn handen, zei mijn gevoel. Een vriendin van mij deed aan borduren, en dat zag er zo ontspannen uit! Ik kocht een klein borduurwerkje en was ‘om’. Een jaar later volgde ik een cursus haken en ongeveer tegelijkertijd deed mijn moeder me een naaimachine cadeau.
De anatomie van steken
Maar breien… Nee. Dat was niets voor mij. Mijn zus breide in die tijd heel veel, en het zag er zo makkelijk uit, een tweede natuur, iets waar ze niet bij nadacht. Nee, ik moest iets hebben wat me echt af zou leiden, iets wat al mijn aandacht vraagt, waarbij ik moet opletten en niet kan denken aan mijn studie. Breien kon me dat niet bieden, dacht ik. Maar het handwerkvirus in mij was sterk. Ik liet het mijn zus – en later mijn beste vriendin – mij toch leren. Ik merkte al snel dat ik de handeling ontzettend leuk vond, het feit dat je met twee naalden werkt en de anatomie van de steken vond ik mooi, het was toch wel erg leuk!
Soms zet ik er nu zelfs een avond naaien voor opzij!
Het is nu acht jaar later. Ik moet zeggen dat al mijn handwerkactiviteiten in al die jaren heel erg heb afgewisseld. In het begin was het vooral borduren en haken. In 2016 begon ik meer met naaien te doen, en dat nam een enorme sprong in de loop van 2017. Ik maak nu de kleding die mijn gezin draagt, zelf. Breien bungelde er altijd een beetje bij. Als ik iets anders deed dan naaien, was dat vaak haken. Maar juist omdat ik nu zoveel meer handwerk, is breien bij mij sinds een half jaar weer ontzettend bij mij in opmars. Zelfs zozeer dat ik er soms een avond naaien voor opzij zet. Als je mij kent, weet je dat dat heel bijzonder is.

Met mijn handen werken is voor mij pure ontspanning
Waarom brei ik? Eerste plaats: met mijn handen werken is voor mij pure ontspanning en toewijding van mijn aandacht. Tegelijkertijd maak ik iets waar we in ons gezin wat aan hebben en wat ik mooi vind. Maar waarom spreekt breien me nu specifiek weer zo aan? Waar ik het bij borduren en haken eerst het echt nodig had om niet aan andere dingen te kunnen denken en alleen even met het handwerken bezig te zijn, vind ik het nu juist heerlijk om te kunnen breien en tegelijkertijd YouTube te kijken of podcasts te luisteren. Ik kan het doen terwijl ik tv kijk of met de trein reis (dat kan ik met naaien niet) en ik heb een plek gevonden waar ik veel inspiratie vindt: het patreon– en ravelryaccount van Mirjam Molenbeek. Die input heeft mijn breiwerk echt weer een boost gegeven, en het geeft me heel veel energie en tegelijk ook zoveel ontspanning! Ik kan mijn leven niet meer indenken zonder handwerken. Het houdt me, letterlijk en figuurlijk, overeind!

Enthousiast geworden? Wil je ook (beter) leren breien? Neem eens een kijkje bij de lessen die ik geef in mijn atelier in Den Haag Scheveningen. Of kijk eens naar de online mogelijkheden die ik bied.