Wol uit het Zuiden | Samenwerkingspartner Online Brei Campus

Dit interview ‘Wol uit het Zuiden, samenwerkingspartner Online Brei Campus’ werd geschreven door Anouk voor mirjammolenbeek.nl. De foto’s zijn van Antoňita van Wol uit het Zuiden.

Hallo Antõnita, wat leuk om nader met je kennis te maken.

Ik voel me vereerd dat jullie iets van mij willen weten. 

Kan je ons vertellen hoe je van het heerlijke warme zuiden in ons kikkerlandje terecht bent gekomen?

Mijn ouders (allebei Spaans, maar uit heel verschillende delen) hebben elkaar in Nederland ontmoet en ik ben in Den Bosch geboren. Ik ben na mijn studie met mijn toenmalige Portugese vriend verhuisd naar Portugal, waar mijn dochter geboren is. Die relatie ging over. Ik kreeg, na 20 jaar, weer contact met mijn Nederlandse vriendje van de universiteit en vorig jaar besloot mijn dochter dat ze de middelbare school toch in Nederland wilde doen. 
Ik heb in totaal 17 jaar in Portugal gewoond en ben sinds vorig jaar september weer terug, maar nu in Eindhoven. 

woluithetzuiden
Zelf brei je ook graag. Van wie heb je leren breien en de liefde voor handwerken mee gekregen?

Als kind heb ik mijn moeder en oma altijd zien handwerken, maar hun pogingen om mij iets te leren kwamen niet verder dan mislukte pannenlappen. Vier jaar geleden was mijn vader ernstig ziek. De vrouw van de man bij wie mijn vader In het ziekenhuis op de kamer lag, was uren lang octopussen aan het haken. Toen mijn vader tijdens de Corona-periode overleed, raadde mijn vriend me aan een hobby te zoeken en toen moest ik denken aan die mevrouw die zoveel rust uitstraalde. Ik kwam toen bij iemand terecht die online breilessen gaf (zó leuk dat Mirjam dit nu in Nederland ook biedt!) en wiens accent me deed denken aan de streek waar mijn vader vandaan kwam en daarna is het balletje blijven rollen! Handwerken heeft me zoveel geholpen en gegeven. Mijn hobby is helemaal uit de hand gelopen 😊

Je werkt alleen met natuurlijke en eerlijke materialen. Kan je ons hier iets meer over vertellen?

Ik ben begonnen met breien met lokale wol uit Spanje en Portugal. Hoewel het merinoschaap van oorsprong van het Iberisch schiereiland komt, hebben heel veel boeren moeite met overleven en verdwijnt er steeds meer extensieve veeteelt en de daarbij behorende kennis. Ze zijn nu hard bezig om het verdwijnen tegen te gaan en er voor te zorgen dat deze cultuur niet verloren gaat. Er is zoveel moois te vinden wat op een natuurlijke wijze gemaakt wordt, dat ik me hierop gefocust heb. Ik weet waar de wol vandaan komt, ken mijn leveranciers persoonlijk en ken hun normen en waarden. Op deze manier draag ik mijn steentje ook bij aan een beter milieu en betere leefomgeving van dieren. Je hebt geen nylon nodig of chemische behandelingen, zoals superwash, vind ik om mooie resultaten te behalen. In sommige van mijn wol zitten nog strootjes en daar ben ik trots op! 

handgeverfdewol
Wat is het werkstuk wat je gemaakt hebt waar je het meeste trots op bent en waarom?

Ik ben iemand die snel iets uithaalt omdat ik erg geniet van het breiproces en het me niet zozeer om de trui of sjaal gaat. Dus als ik iets af. maak, dan ben ik er blij mee en trots op. Maar als ik iets moet kiezen, dan is het een col met tweekleurig brioche en meerderingen
en minderingen. Dat was wel een uitdaging!

Natuurlijk zijn we ook nieuwsgierig met welk garen je zelf het liefste werkt.

Ik vind het moeilijk om één garen te kiezen. Een belangrijke reden om de winkel te beginnen was het feit dat in Nederland de wol die ik zo fijn vind moeilijk of niet zo gemakkelijk te krijgen was. Ik ben erg kieskeurig en heb alleen garen in de winkel waar ik zelf blij van word. 

Wat brengt het handwerken jou?

Dit is een moeilijke, want het heeft me al zoveel gebracht en het brengt nog elke dag zoveel mooie dingen, dat ik bang ben dat ik dingen ga vergeten. Troost, rust, vriendschap, zelfvertrouwen, mooie mensen, blijdschap, het gevoel onderdeel van iets groters te zijn, verbinding,  nooit meer bang zijn om me te vervelen, iets waar ik altijd op terug kan vallen, creativiteit, persoonlijke groei.. en zo kan ik nog wel doorgaan. Ik ben heel erg blij dat ik ben gaan handwerken en denk dat je zelf moet handwerken om dit te kunnen begrijpen. 

En de laatste vraag: wat wil je ons graag meegeven of wat moeten we zeker ook nog weten over jou of over wol uit het zuiden?

Ik wil met mijn winkel graag een beetje doorgeven van al het mooie dat ik uit handwerken haal. En zeker niet onbelangrijk: mensen moeten niet schromen om te bellen of mailen bij vragen of twijfels of als ze bepaalde kleurcombinaties willen zien. Ik heb geen stenen winkel maar wil wel dezelfde service bieden. 

Wol uit het Zuiden is samenwerkingspartner van de Online Brei Campus. Dat houdt in dat je als lid van de Campus standaard 10% korting krijgt op je aankopen bij Wol uit het Zuiden. De kortingscode vind je in de Campus op de hoofdpagina (zodra je bent ingelogd).

Scroll naar boven