Over MirjamMolenbeek

Als de mannen tussenbeien
eens gezellig gingen breien
Met een knotje van die blauwe gemêleerde wol
Dan was ‘t uit met die ellende
Dan was ‘t nergens meer een bende
En ‘t was eindelijk eens vrede op de wereldbol
O, ze moesten toch eens weten
dat je alles kunt vergeten,
als je lekker zit te breien aan een babywant
‘k Moet het zelf maar eens gaan zeggen.
En persoonlijk uit gaan leggen

(uit het liedje ‘Laat ze breien’, geschreven door Annie M.G. Schmidt)

Vrede op de wereldbol zal door mijn bedrijf niet direct bereikt worden (al is het een leuk streven!). Wel vat deze tekst samen welke boodschap Mirjam Molenbeek wil verspreiden: breien onspant, onthaast, biedt een rustpunt in onze snelle maatschappij. Het maakt dat je dagelijkse uitdagingen weer even in perspectief kan plaatsen. Dat je elke dag een paar minuten tijd voor jezelf kunt nemen om volledig te ontspannen. En het is stukken goedkoper dan therapie 😉 *

mirjammolenbeek

"Breien ontspant, onthaast, biedt een rustpunt in onze snelle maatschappij. Het maakt dat je dagelijkse uitdagingen weer even in perspectief kan plaatsen."

Hoe het begon

Toen ik net klaar was met mijn studie (ik studeerde Nederlands) en fulltime voor de klas stond, merkte ik dat in een manier nodig had om te ontspannen. Om de dagelijkse drukte en indrukken van me af te laten glijden. Mindfulness en yoga deden het niet voor me: ik had iets anders nodig om mijn gedachten te bedaren. Toen dacht ik aan de brei-momenten met mijn oma vroeger. Ik pakte het breien na al die jaren weer op.

En dat werkte: een breipatroon uitpluizen, uitproberen (en heel vaak weer uithalen!), het kiezen van mooie materialen en het tikken van de pennen: dit samen gaf mijn brein voldoende afleiding. Het bleek de perfecte manier om een drukke dag te kunnen verwerken.

Ik trouwde, mocht moeder worden van 3 geweldige kids, bleef werken als taaldocent aan het hbo. Er waren veel uitdagingen (zoals die er zijn voor elk jong gezin). Maar het breien bracht me steeds weer rust en de mogelijkheid om dingen in perspectief te zien. Mensen vroegen me hen ook te leren breien. Dat leek me geweldig en daarom ging ik, naast mijn baan, breiles geven om ook anderen te helpen de rust te vinden waarnaar ze zochten.

In mei 2017 zei ik mijn baan op en ging volledig werken aan mijn bedrijf: MirjamMolenbeek. Om zoveel mogelijk anderen ook de voordelen van breien te laten ontdekken. Ging dat zonder slag of stoot? Zeker niet! Uiteraard had ik niet gelijk het benodigde inkomen (bij lange na niet!), kreeg  een burnout, een adhd-diagnose, en de corona-crisis maakte het runnen van een bedrijf er ook niet altijd heel makkelijk op (met de kids zo vaak in thuisonderwijs). Maar het breien bleef me overal doorheen helpen. En ik zag dat inmiddels ook gebeuren bij alle mensen die al bij me hadden leren breien!

Missie: duizenden mensen helpen meer uit hun hoofd te gaan door te breien

Dankzij mijn Online Breilessen voor Beginners  en de Online Brei Campus bereik ik inmiddels honderden mensen per maand (ook buiten Nederland - geweldig leuk!). Mensen die me allemaal terug geven hoe breien ook hen inmiddels dat stukje ontspanning oplevert dat zo nodig was om de dagelijkse dingen een stuk makkelijker aan te kunnen - moeilijke beslissingen makkelijker te kunnen maken met een leger hoofd. Mijn missie is om uiteindelijk niet honderden, maar duizenden mensen ontspannen te leren breien met behulp van mijn Online Breilessen voor Beginners en via mijn Online Brei Campus (voor wie meer verbinding en verdieping zoekt). Omdat je niet ellenlang hoeft te zoeken naar de juiste video's of fijne materialen, maar direct aan de slag kan met de lessen die - in logische volgorde - voor je klaar staan, is breien via de MirjamMolenbeek methode echt ontspannen. In je eigen tempo volg je alle lessen binnen een zeer gebruiksvriendelijke online leeromgeving.

Op zondag 2 oktober 2022 verscheen een interview met MirjamMolenbeek in de podcast van het Ministerie van Gebreide Zaken. In dit interview vertelt Mirjam uitgebreid over het ontstaan van haar bedrijf - en over de Online Breilessen voor Beginners en de Online Brei Campus. Luister het interview hier via Spotify of hier via Apple Podcast.

Breipatronen ontwerpen

Voor de Online Breilessen voor Beginners en de Online Brei Campus ontwierp ik in de loop der jaren een aantal breipatronen. Aangezien ik niet alle breipatronen die er al zijn zomaar kan gebruiken in mijn tutorials, maar degenen die online bij mij op les zitten wel zoveel mogelijk wil leren, ben ik zelf breipatronen gaan schrijven. Dat blijk ik zo leuk te vinden, dat er steeds meer breipatronen verschijnen. Inmiddels zijn mijn breipatronen ook los verkrijgbaar.

*Disclaimer: uiteraard gaat het er hier om dat breien ter ontspanning bepaalde vormen van therapie soms kan voorkomen - zoals bij beginnende burn-out-verschijnselen (weet ik uit ervaring). Deze ontspanning kan ook helpen ter ondersteuning van therapie. Therapie is in bepaalde situaties uiteraard heilzamer, of zelfs noodzakelijk!

Scroll naar boven