5 tips voor het breien van Colourwork (Fair Isle breien)

In dit blog deel ik 5 tips voor het breien van al je colourwork projecten (ook wel Fair Isle breien genoemd, hoewel dat een bepaalde vorm van colourwork breien is).

De correcte term van het rondbreien van colourwork is eigenlijk: stranded knitting. Het betekent dat je in een ronde met meer dan één kleur tegelijk breit, waarbij je de kleur die je niet gebruikt, mee neemt aan de achterkant van het werk (‘floats’). Colourwork breien omvat alle manieren van het breien met verschillende kleuren (stranded knitting, intarsia, strepen, mozaïek breien en meer). Maar in dit blog gaat het dus om het rond breien met meerdere kleuren (waarvan Fair Isle breien dan weer een bepaalde vorm is).

Colourwork leren breien aan de hand van video tutorials? Engelstalige breipatronen leren lezen? Dan is de Online Brei Campus wellicht iets voor jou! Voor maar 17,93 per maand / 90, 00 voor een halfjaar krijg je toegang tot een enorme hoeveelheid aan tutorials, kun je op elk moment om brei-hulp vragen via het Online Breicafé, ontmoet je andere brei(st)ers zowel online als offline en kun je regelmatig deelnemen aan een Live Zoom sessie om al je vragen aan MirjamMolenbeek te stellen.

Doordat je met twee of meer kleuren breit, creëer je een dubbele laag. Lekker warm dus! Maar het meenemen van je floats zorgt er wel voor dat je werk minder elastisch wordt. Wanneer het té strak wordt, zorgt dat voor problemen in je eindproduct: je trui is bijvoorbeeld te strak op de plek waar je met meerdere kleuren hebt gebreid. Of je krijgt je sok niet over je hiel. Daarom deel ik in dit blog 5 tips om het te strak breien van je colourwork te voorkomen.

5 tips voor het losser breien van je colourwork

  1. brei het kleurwerk gedeelte binnenste buiten
  2. brei het colourwork gedeeltde op een dikkere naald
  3. maak extra steken bij voor het colourwork gedeelte – en minder die weer wanneer je op de enkele kleur over stapt
  4. ‘carry your floats’: neem de kleur aan de achterkant mee als de afstand tussen de ene en de andere kleur meer dan 4 steken bedraagt
  5. Deze tip is niet zozeer om je kleurwerk losser te breien, maar wel om het er mooi uit te laten springen: zorg voor ‘colour dominance’. Dit betekent dat je de hoofdkleur altijd bovenlangs houdt (in je rechterhand als je met 2 handen je kleuren verdeelt) en je contrasterende kleur londerlangs (linker hand)

Bekijk onderstaande video voor een toelichting van alle tips:

Het breipatroon voor de Advent Sokken (inclusief stap-voor-stap video tutorials voor het breien van de sokken) vind je in de Online Brei Campus.

Bonus Tip

En een bonus tip: maak een proeflapje met een stukje van het colourwork uit je patroon! En vergeet het niet te wassen & blocken. Blocken is bij het breien van colourwork sowieso nodig om het patroon mooi uit te laten komen en je (meestal non-superwash) wolletjes lekker in elkaar te laten versmelten. Meestal staat in het patroon aangegeven hoe je een proeflapje maakt. Zo kun je voor jezelf inschatten of je bovenstaande tips nodig hebt – en welke voor jou het beste werkt.

Veel breiplezier!

Scroll naar boven