8 Tips om meer Brei Tijd voor Jezelf te plannen

Dit blog ‘8 tips om meer brei tijd voor jezelf te plannenis geschreven voor mirjammolenbeek.nl door Gabriëlla. Tekst en foto’s zijn van haar hand.

Meer Brei Tijd voor Jezelf. Wie wil dat niet? Maar hoe krijg je dat voor elkaar wanneer je leven nogal druk is (gezin, werk, sociale verplichtingen)? In dit blog deelt Gabriella 8 tips om meer Brei Tijd voor Jezelf te plannen. Laat in de reacties even weten of je iets gehad hebt aan deze tips, welke voor jou het beste werkt en of je nog aanvullingen hebt 🧶

Waarom brei tijd plannen zo belangrijk is

Het is denk ik voor velen een herkenbare puzzel: hoe combineer je je baan, gezin, sociale verplichtingen en huishouden? En hoe zorg je er dan ook nog voor om genoeg Brei Tijd voor Jezelf in te plannen, zodat je je drukke leven nog enigszins kan handelen?

Ik heb een baan van 32 uur per week,2 kinderen die sociaal zeer druk bezig zijn, een partner waarmee ik LAT (dus twee huishoudens) en 2 bonuskinderen en sociale contacten (Oeps wie zijn jullie ook alweer? Sorry!!). Dit allemaal managen is me soms gewoon te veel.

Tuurlijk: als alles ‘smooth’ loopt is er geen vuiltje aan de lucht. Maar als ik een deadline heb, tot over mijn oren in de werkprojecten zit, vriendlief me graag vaker ziet (en ik hem ook), de kinderen in eens een event hebben of ziek worden is het soms echt te veel. Dan plof ik in de avond doodmoe op de bank en denk ik niet meer aan breien. Maar die me-time, en in mijn geval is dat brei tijd is een ‘must’, maar lastig in te plannen. Want de full-speed trein dendert lekker door. 

Een ding is me duidelijk geworden, ik kan gewoon niet altijd en constant een geweldige, fantastische, leuke moeder en partner zijn! En jij ook niet! Maar door af en toe wat tijd voor jezelf in te plannen kan je wel even op adem komen om wel weer even die geweldige, fantastische, leuke moeder en partner te zijn. 

Ik ga niet beweren dat ik de wijsheid in pacht heb. Maar in de loop der jaren heb ik wel wat ’trucjes’ gevonden om meer brei tijd te plannen. Ik deel graag mijn 8 tips met je die ook jou hopelijk zullen helpen om meer brei tijd voor jezelf te plannen.

8 tips om meer brei tijd voor jezelf te plannen

1. Prioriteiten Stellen

Prioriteiten Stellen:Begin met het vaststellen van je prioriteiten. Ja, je gezin en je werk zijn belangrijk, maar jij bent dat ook. Het is tijd om tijd voor jezelf op de lijst te zetten en het serieus te nemen. 

2. Maak een Creatieve Ruimte

Probeer een speciale ruimte in je huis te creëren waar je je kunt terugtrekken om te breien. Het hoeft geen grote ruimte te zijn, maar het moet een plek zijn waar je je kunt concentreren en inspiratie kunt opdoen. Bij  mij is dat een hoek in de kamer waar ik wat projecten bewaar waar ik mee bezig ben. En op de bank ligt standaard een project in het zicht. Zo pak je het sneller op.

Brei hoekje bank
Een breihoekje op de bank met heerlijke dekens kan al voldoende zijn.
3. Plannen en Organiseren

Net zoals je de agenda van je gezin en je werk organiseert, plan je ook je creatieve tijd. Blokkeer tijd in je agenda voor breien en beschouw dit als heilige tijd die niet mag worden verstoord. Het hoeft niet lang te zijn een half uurtje per dag. Ik doe dit iedere dag als de jongste naar bed is. De oudste kijkt dan nog even tv en ik zit ernaast te breien. Twee vliegen in 1 klap! We hebben even quality time, zij kijkt wat ze wil kijken zonder haar zusje en ik kan breien. Top toch! 

brei tijd plannen
Zo ziet mijn planning eruit: elke avond brei tijd.
4. Kies Projecten met Zorg

Kies breiprojecten die haalbaar zijn binnen de tijd die je hebt. Kleine projecten zoals sokken of mutsen kunnen snel worden voltooid en geven je een gevoel van voldoening. Als je een groter project wilt maken, zoals een trui of sjaal, hak dit dan in kleine stukjes (bijvoorbeeld 20 toeren per dag). Mijn valkuil is dat ik veel dingen leuk vind en het moeilijk vind om te kiezen. Ik probeer nu echt te kijken wat wil ik, wat gebruik ik en wat ik leuk vind. (lukt nog niet altijd hoor!)

5. Multitasken

Soms kun je breien combineren met andere activiteiten. Brei bijvoorbeeld terwijl je naar de sporttraining van je dochters kijkt of luister naar een luisterboek tijdens het breien of tijdens het tv kijken als het lukt. 

6. Deel je Passie

Zoek lokale breigroepen of online communities (zoals de Online Breicampus van Mirjam!) waar je je liefde voor breien kunt delen. Dit kan je inspiratie geven en een gevoel van verbondenheid met anderen die dezelfde passie delen. 

7. Betrek je Kinderen Erbij

In mijn geval zijn mijn kinderen oud genoeg om ze te betrekken bij je creatieve proces. Misschien vinden ze het leuk om te leren breien en kunnen jullie samen tijd doorbrengen met deze hobby. Zijn ze nog kleiner geef ze dan iets te kleuren of te schilderen of te kleien. En nog baby? Breien tijdens een slaapje! 

kind breien
Mijn kind leert breien
8. Wees Geduldig met Jezelf

Onthoud dat het vinden van balans en tijd voor jezelf een proces is. Het is oké om af en toe te struikelen, maar geef niet op. Je creatieve passie is het waard!

Breien is niet alleen een hobby voor mij; het is een manier om te ontspannen, te creëren en jezelf uit te drukken. Dus, blokkeer die tijd in je agenda, omarm je innerlijke creatieve geest, en breng wat magische breimomenten terug in je leven. Het zal niet alleen jou ten goede komen, maar ook een inspiratie zijn voor je omgeving (en kinderen) om de waarde van zelfzorg en creativiteit te begrijpen.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze 8 tips om mee brei tijd voor jezelf te plannen. Er zijn natuurlijk nog heel veel meer tips en mogelijkheden. Hoe doe jij het? Ik ben benieuwd dus zet een reactie hieronder! 

Groet,

Gabriella

Scroll naar boven