Je wil leren breien. Maar al bij het kiezen van je breinaalden raak je in de war: er is zó veel! Wat moet je kiezen? In dit artikel leg ik uit welke keuze er is en welke breinaalden voor beginners ik adviseer.
Goedkoop is duurkoop
We kennen het allemaal wel: je wil een nieuwe hobby onder de knie krijgen. Om te testen of het echt iets voor je is, koop je eerst goedkope materialen. Zo ook met breien: je gaat naar de Action of een Zeeman en koopt de naalden die daar liggen. Vervolgens ga je ermee aan de slag. Maar het gaat niet zo soepel als je dacht. ‘Dat breien is dus niks voor mij’, denk je. En je stopt de wens om te leren breien weer diep weg.
Dit is zonde! Begin echt met het kopen van goed materiaal om een nieuwe hobby ècht een kans te geven. Ik vergelijk het altijd met kleurpotloden. Heb je weleens geprobeerd om te kleuren met zo’n doosje gratis kleurtjes dat je kids in een restaurant krijgen? Je drukt en duwt, het papier (ook al niet van al te beste kwaliteit) scheurt, en de lol van het kleuren is er al snel vanaf. Komt dat omdat jij niet kan kleuren? Nee! Je gebruikt alleen geen fijn materiaal.
Een eerste paar breinaalden van goede kwaliteit hoeft echt niet veel duurder te zijn dan de mindere kwaliteit naalden. Bovendien: stel dat je tòch door gaat met breien, dan zal je al snel ontdekken hoeveel invloed goed materiaal heeft op je breiplezier en resultaat. En dan ga je, naast de goedkope materialen die je eerder kocht, nieuwe naalden kopen. Uiteindelijk is goedkoop dan duurkoop: je koopt beide en de goedkope naalden zullen vervolgens ongebruikt blijven liggen.

Wat dan wel?
Simpel antwoord: koop je breinaalden bij een wol winkel of gespecialiseerde online webshop (vaak hebben wolwinkels ook een webshop). Kies voor de kleine ondernemer, dan wordt je ook nog eens voorzien van goede tips. Wist je dat je via Google Maps heel goed kan zoeken op ‘wolwinkel’ en dan de winkels bij jou in de buurt ziet?
Een wolwinkel of gespecialiseerde webshop, zal goede breinaalden in het assortiment hebben. Ook hierin is nog enorm veel verschil in prijs en kwaliteit. Maar het is in elk geval al beter dan de goedkope naalden van de winkels die niet in breien/handwerken gespecialiseerd zijn.
Welk materiaal breinaald?
Breinaalden zijn er in allerlei soorten, te beginnen bij het materiaal: plastic, metaal, staal, aluminium, hout, bamboe, enzovoorts. Ook hier geldt: hoe duurder de naald, hoe hoogwaardiger het materiaal zal zijn.
Wat je fijn vindt, is aan jou om te ontdekken. Sowieso zijn de betere breinaalden al stukken lichter dan de goedkopere versies; beter voor je handen, polsen en schouders dus. Ik zou beginnen met houten of bamboe naalden, omdat je steken daar minder snel vanaf glijden dan van stalen breipennen. En verder in je breiproces kun je gaan testen met verschillende merken en verschillende materialen. Bij wolwinkels kun je vaak verschillende naalden uittesten en ook op brei beurzen (zoals de Breidagen), is er vaak de kans om verschillende naalden te testen.
In de loop van de tijd zal je ook ontdekken dat je voorkeur wellicht wisselt: zo brei ik met stugge wol graag met stalen naalden. Maar een heel zacht garen, bijvoorbeeld een combinatie met alpaca, vind ik dan weer lekkerder breien met bamboe.
Rechte naalden, rondbreinaalden of 5 pennen zonden kop
Voor mijn cursus Online Breilessen voor Beginners adviseer ik cursisten in principe te starten op rechte, bamboe breinaalden van het merk ChiaoGoo (33 cm lengte). Vaak leren we in Nederland breien op de rechte, zware aluminium naalden van bijvoorbeeld de Zeeman. Door nu met een goed merk te starten, kun je gelijk het verschil ontdekken in kwaliteit. Maar: heb je al wat uitgeprobeerd met breien en al een rondbreinaald in huis? Dan kun je daar prima mee aan de slag! Op een rondbreinaald kan je namelijk ook heen-en-weer breien (ik doe dat ookvoor in de Beginners cursus). En als je verder gaat met breien, adviseer ik altijd om op een gegeven moment over te stappen op rondbreinaalden. Hier kun je namelijk alles mee: heen-en-weer breien, rond breien en rond breien via de magic loop methode (waardoor je ook kleine oppervlaktes, zoals een knuffel, sok of mouw rond kan breien met je langer rondbreinaald). In mijn cursus adviseer ik je hierin ook verder, wanneer je de basis eenmaal hebt doorlopen. Ook in mijn overige cursussen geef ik altijd aan welke breinaalden ik adviseer.
Naast rechte naalden, ken je wellicht de 5 naalden zonder kop. Sokkennaalden of dpn’s (double pointed needles) worden deze wel genoemd. Deze breinaalden worden gebruikt om mee rond te breien. Als je dat later gaat leren, kun je testen of je rond breien fijner vindt op deze sokkennaalden of op een lange rondbreinaald door middel van de magic loop methode.

Rechts- of linkshandig?
Waar het bij haken van belang is of je links- of rechtshandig bent (en in welke hand jij je breinaald dus houdt), maak dat bij breien niet uit: je hebt immers in beide handen een breinaald vast. Vandaar dat je voor het breien ook geen patronen of tutorials vindt voor linkshandigen. Het is er wel, maar maar heel minimaal.
Wel kan het fijn zijn als je linkshandig bent, om de draad in je linkerhand te houden en dus te kiezen voor Continentaal breien. Ik brei zelf Engels/Europees (draad in mijn rechter hand) en doe het zo ook voor in mijn cursussen, maar dat maakt voor het leerproces verder niet uit. Wil je meer weten over Continentaal of Engels/Europees breien, lees dan dit artikel.
Welke maat?
Breinaalden zijn er in allerlei lengtes en diktes. Je breipatroon geeft aan welke naalddikte en lengte je nodig hebt. Of je kan de naalddikte aanhouden die je op de wikkel die om je garen heen ziet, ziet staan. Later leer je dat jouw ‘gauge’, oftewel ‘steekverhouding’, zal bepalden welke naalddikte je zou willen gebruiken.
Set breinaalden met verwisselbare punten
Als je verder gaat met breien, adviseer ik je op rondbreinaalden verder te gaan. Heb je een merk gevonden en het materiaal waar jij echt helemaal tevreden mee bent? Dan adviseer ik je echt een set met verwisselbare punten aan te schaffen. Dit scheelt je op termijn echt veel geld. Ik zou dit wel pas doen nadat je verschillende vaste naalden hebt uitgeprobeerd. En koop je set bij een kleine, gespecialiseerde ondernemer. Misschien betaal je net iets meer, maar je weet wel zeker dat je goed advies krijgt èn dat je later je vragen kan stellen wanneer dat nodig is. Voorkom alsjeblieft altijd aankopen bij een Amazon of de Chinese giganten. Sowieso wil je niet dat de gespecialiseerde ondernemers met vakkennis verdwijnen. Want waar moet je dan nog heen met je vragen?
Merken die ik adviseer
Ik ben echt groot fan van het merk ChiaoGoo, zowel hun bamboe als hun stalen naalden. Super licht in gewicht, bijna onverwoestbaar materiaal. De rondbreinaalden van dit merk hebben een super soepel overgang, waardoor je draad niet blijft hangen. Ook krullen de draden van de rondbreinaalden niet op. Dit is wel gelijk een van de duurdere merken.
Wil je toch voor een iets goedkopere optie gaan, dan kan ik je de KnitPro Symfonie lijn aanraden, of de KnitPro Ginger. Maar: ik heb uiteraard niet alles getest. Als het kan, ga dan naar je lokale wolwinkel en laat je daar adviseren.
In mijn video’s op YouTube vertel ik vaak waar ik mijn materialen heb gekocht. Handig als je wat tips wilt op doen over fijne wolwinkels en webshops.
Meer over materialen voor beginners
Uiteraard leer ik je in mijn Online Breilessen voor Beginners alle basic van het breien. Via Wol uit het Zuiden worden pakketten aangeboden, zodat jij in het begin niet te veel na hoeft te denken over je materialen. Maar in de cursus zit ook heel veel informatie over de materialen die je bij het breien gebruikt. Zo kun je uiteindelijk kiezen wat bij jouw smaak, voorkeuren en budget past. Dus wil je – naast informatie over breinaalden – ook nog eens alles leren over garens, de informatie op een wolband, het wassen & blocken van je gebreide items en meer? Neem dan even een kijke bij de info over mijn cursus. En omdat je dit artikel tot het einde hebt gelezen, mag jij code ‘onlinebeginner’ gebruiken voor 10% korting op deze cursus.