Er staat een nieuwe cursus online waarin je een top-down driehoekssjaal leert breien. Daarnaast is deze cursus zeer geschikt als je een Engels breipatroon wil leren lezen. In dit artikel lees je meer over de inhoud van deze online cursus.
Top-Down Driehoekssjaal leren breien
Een top-down driehoekssjaal start je door maar enkele steken op te zetten en door vervolgens met de ‘garter tab cast on’ een startpunt te creëren voor wat een hele grote driehoek zal worden. Om die driehoek te krijgen, zal je op bepaalde plekken meerderingen moeten maken, bijvoorbeeld met een ‘yo’ (yarn over = omslag) of een ‘M1L’ (make 1 stitch, left leaning = een steek bij maken die naar links helt) of ‘M1L’ (make 1 stitch, right leaning = een steek bij maken die naar rechts helt). Zo krijg je steeds meer steken op je breinaalden; die steken passen al snel niet meer op rechte breinaalden van bijvoorbeeld 33 centimeter. Dat is dan ook de reden dat je een top-down driehoekssjaal breit op een lange rondbreinaald (minimaal 100 cm lang).

Een top-down driehoekssjaal afkanten kan op veel manieren. Maar je wil wel dat de rand rekbaar genoeg wordt, zodat dit niet krom gaat trekken. Je kan op de standaard manier afkanten en een dikkere naald gebruiken om een stretchy rand te krijgen. Maar een I-cord bind off als afwerking geeft een mooiere ‘look’ en biedt sowieso voldoende stretch. Wist je dat de ‘I’ in I-cord staat voor ‘idiot’? Elizabeth Zimmerman bedacht deze term/techniek, die ‘idioot makkelijk’ is 😉
In de cursus top-down driehoekssjaal breien, neem ik je stap-voor-stap mee door het patroon: ik doe dus alle breitechnieken die hierboven genoemd zijn, aan je voor.
Materiaal en gauge
In de cursus noem ik twee garens die je zou kunnen gebruiken wanneer je de driehoekssjaal gaat breien (zie ook het ‘boodschappenlijstje’ op de informatiepagina van de cursus). Maar het is natuurlijk super handig als jij ook zelf weet hoe je een soortgelijk garen kunt kiezen. Want misschien wil je liever een heel ander wolletje gebruiken voor de sjaal. In de cursus leg ik uit hoe je je keuze kan maken.
Als breinaald wordt een dikte van 4 mm aangeraden. Dat is het uitgangspunt. Maar als jouw ‘gauge’ (=steekverhouding) heel anders is dan die in het patroon wordt aangegeven, kan het zijn dat jouw sjaal veel te groot, of juist een stuk kleiner wordt. Vaak valt dan ‘de fabric’ ook niet goed: het wordt te los en je kan je vinger bijna door het garen heen steken; of je sjaal wordt juist heel erg stijf. Weet je niet hoe je jouw gauge checkt? Ik leg het je uit in deze cursus.

Een Engels breipatroon leren lezen
In de cursus top-down driehoekssjaal breien, werk ik met mijn breipatroon The Anchor Shawl. Het patroon zit bij de cursus inbegrepen en hoef je dus niet los aan te schaffen. Engelse patronen leren lezen is aan te bevelen, omdat die vaak veel eenduidiger zijn dan Nederlandse patronen (NL patronen zijn veelal vertaald, en bij het vertalen sluipen er regelmatig fouten in, omdat de vertaler meestal geen kennis heeft van breien en breitechnieken). Bovendien wordt de keuze reuze als je Engelse breipatronen kan lezen: kijk maar eens op Ravelry hoe groot het aanbod is! Heb je nog niet eerder van Ravelry gehoord? In dit artikel, met bijbehorende video tutorial, leg ik je helemaal uit hoe Ravelry werkt.
In de cursus neem ik je – in het Nederlands – helemaal mee door dit Engelstalige patroon. Hierdoor raak je vertrouwd met veelgebruikte Engelse breitermen en leer je zo’n patroon ‘als vanzelf’ lezen. Dit doe ik overigens in al mijn online brei cursussen. Dus naast het leren van nieuwe breitechnieken, zijn mijn cursussen ook heel goed bruikbaar als je vaardiger wilt worden in het lezen van een Engels patroon.
Brei-ervaring nodig?
Je kan deze cursus volgen wanneer je steken op kan zetten en recht en averecht kan breien. Beheers je de basis van het breien nog niet, dan adviseer ik je eerste de Breilessen voor Beginners te volgen.
Wees niet bang om eens een steek te laten vallen, of om een foutje in je breiwerk te ontdekken: in de cursus zitten bonus video’s over het ophalen van gevallen steken en het terug breien naar de plek waar je een foutje hebt ontdekt.
Prijs en hoe lang toegang
De cursus kost maar 19 Euro, inclusief het patroon! En daarvoor krijg je alles wat hierboven is genoemd. Plus de vaardigheid om na het doorlopen van de cursus elke top-down driehoekssjaal te kunnen breien die je maar tegen komt. Ik heb de prijs bewust zo laag mogelijk gehouden: ik gun echt iedereen een heerlijke driehoekssjaal èn de vaardigheid om een Engels patroon te kunnen lezen. Weten dat jij na de cursus nog oneindig veel breiplezier zal hebben met alles wat je hebt geleerd: daar zit voor mij de waarde in. En die is onbetaalbaar.
Als je de cursus hebt aangeschaft, krijg je binnen een uur je inlogcodes en kun je van start. Je behoudt toegang zo lang de cursus online staat, gegarandeerd tot 1,5 jaar na aankoop. Maar aangezien ik de cursus net nieuw heb gemaakt, mag je ervan uit gaan dat deze de komende jaren gewoon nog online blijft staan.
Mocht je nog vragen hebben: mail me gerust op info@mirjammolenbeek.nl. Wil je direct van start? Snap ik helemaal! Je kan de cursus top-down driehoekssjaal hier aanschaffen en dan kan je vandaag nog aan de slag. Veel breiplezier!
