De kracht van breien

Anouk luisterde het boek ‘De kracht van breien’ van Loretta Napoleoni en schreef daar een review over. Dankjewel Anouk voor deze leuke inspiratie!

Dat breien zoveel meer is dan alleen maar steken van de naalden laten glijden, is iets dat alle breiers denk ik wel weten. Ik ervaar tijdens het breien een ontspanning die ik niet snel op andere manieren kan vinden. Mijn hartslag daalt, ik voel me rustiger worden en tijd voor piekeren is er niet meer bij. En het onder je handen zien ontstaan van een creatie geeft echt voldoening. Veel breiers herkennen vast uitspraken als: ‘breien is mijn yoga’, ‘breien is goedkoper dan therapie’, etc. etc.

Een boek luisteren

Als ik aan het breien ben dan vind ik het fijn om muziek te luisteren of een podcast aan te zetten. Maar nu kreeg ik van mijn zus de tip om eens een luisterboek te proberen tijdens het breien, en dan (hoe toepasselijk) het boek De kracht van breien van Loretta Napoleoni. Het boek vind je als luisterboek in de Storytel app. Vind je het fijner om de papieren versie te lezen, kijk dan even of je lokale boekhandel of wolwinkel het verkoopt. Je kan het boek ook hier* bestellen.

De kracht van breien

Wat een heerlijk boek is dit! In eerste instantie moest ik er even inkomen en pakte het me niet meteen, maar daarna begon het echt te leven en werden de verhalen afwisselender en dan word je echt het verhaal in gezogen.

In dit boek vertelt Loretta over de geschiedenis en het ontstaan van breien en wat breien door de eeuwen heeft betekent voor de economie, maar ook voor de persoonlijke ontwikkeling van de mens. Dit alles wordt afgewisseld met leuke anekdotes. Ook vertelt Loretta wat breien haar persoonlijk bracht en hoe het haar heeft geholpen in een lastige periode in haar leven. Een mooie anekdote is die over de vloek van de trui. Wat die vloek precies inhoud ga ik hier natuurlijk niet verklappen; daarvoor zal je echt zelf het boek moeten lezen.

Wat ik zelf erg leuk vind, is dat er in het boek veel metaforen worden gelegd tussen breien en het leven zelf. Vele metaforen zijn erg herkenbaar en toveren een glimlach op je gezicht. Breien geeft troost, verbindt en kan zorgen voor betere economische omstandigheden. Ik leerde zelfs van dit boek dat breien ook gebruikt werd om geheime berichten aan elkaar door te kunnen geven tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Gaandeweg het verhaal hoor je hoe het Loretta vergaat tijdens een moeilijke periode in haar leven, en – zoals je soms de draad in een kluwen wol moet ontwarren – zo was zij ook bezig om de puinhoop in haar huwelijk te ontwarren en haar leven weer op de rit te krijgen.

Zelf heb ik het boek geluisterd, maar wanneer je de gedrukte versie hebt dan staan er ook een aantal breipatronen in. Dit is iets wat je bij het luisterboek niet meekrijgt.

handenbreien

Aanrader

Zin om te breien en daarbij een fijn boek te luisteren, of om lekker op de bank weg te kruipen met een boek en toch indirect met breien bezig te zijn? Dan is De Kracht van Breien een echte aanrader. Leuk als je hieronder laat weten wat jij van het boek vond.

*affilliate link. Dat wil zeggen: als je het boek via deze link koop, ontvang ik een heel klein percentage van de opbrengst, zonder dat het jou iets exra kost

Scroll naar boven