Gratis breipatroon: Advent Col

Graag deel ik een gratis breipatroon met je: de Advent Col.

Een beetje warmte geven

In het najaar van 2020 ontwierp ik voor de leden van mijn Online Brei Campus (dat toen nog niet zo heette; ik maakte op dat moment vlogs en tutorials voor wie zich op mijn toenmalige Patreon account hadden geabonneerd) de Advent Col. We zaten toen midden in de Covid pandemie, en ik wilde graag iets leuks doen voor alle leden. Ik verkocht Advent pakketten met mini’s van Pink Prettiez Yarns en wilde daar een leuk patroon bij maken, waarbij je met meerdere mini’s uit het Advent Pakket aan de slag kon. Dat breipatroon werd de Advent Col.

De tutorial voor de Advent Col is sindsdien voor alle Campusleden te bekijken, ook sinds de geheel vernieuwde leeromgeving in mei 2022 online ging. Het patroon schreef ik echter nooit op papier uit. Tot nu toe! Een aantal maanden geleden benaderde Janneke van Ge-woonjans mij. Zij had net haar webshop met prachtige, handgeverfde garens geopend. En vroeg mij of ze iets voor me mocht verven. Ik had op dat moment net het plan om mijn Advent Col alsnog als geschreven patroon uit te brengen. Dus verfde Janneke voor mij 5 mini’s. En ik kon aan de slag.

gratis breipatroon advent col

Nu staat het patroon op papier èn is Janneke samenwerkingspartner geworden van de Online Brei Campus! Alle Campusleden ontvangen 10% korting op alle handgeverfde wol van Janneke. Ook op de pakketjes met mini’s dus. Om dit te vieren bedacht ik dat het leuk zou zijn om het breipatroon gratis beschikbaar te stellen op mijn blog. Gewoon, omdat ik het leuk vind om opnieuw iets weg te geven in een periode dat we weer meer naar binnen gaan keren en ons warm willen houden. Misschien brei jij de col wel als warm cadeau voor iemand? Of kan je zelf wel wat warmte gebruiken?

Ik zou het ontzettend leuk vinden als je me tagt op Instagram (@mirjammolenbeek.nl) wanneer je de col aan het maken bent of af hebt. Gebruik #adventcol en #mirjammolenbeekdesigns bij je foto; dan kan iedereen jouw resultaat makkelijk terug vinden. En gebruik je de mini’s van Janneke: Tag haar dan uiteraard ook even (@ge_woonjans_shop).

Vind je het prettig om stap-voor-stap met video tutorials door onderstaand breipatroon heen te worden geholpen? In de Online Brei Campus vind je een complete videoreeks voor het breien van deze col. Sinds het uit komen van dit breipatroon, heb ik elk jaar iets leuks gedaan voor de Advent periode: in 2021 ontwierp ik wanten (patroon exclusief in de Campus verkrijgbaar) en kon je elke zondag een cadeau open maken als je het bijbehorende pakket had aangeschaft. In 2022 ontwierp ik de O Denneboom Socks. Dit jaar organiseer ik een Advent Swap waarbij Campusleden voor elkaar pakketten maken (opgeven kan tot 11 oktober) èn komt er in november een verrassingstutorial online. Je bent van harte welkom om mee te doen! Zodra je lid wordt kun je bij alle info.

col gratis breipatroon rondbreien beginner

Breiniveau

Kun je steken opzetten, recht en averecht breien? En wil je nu met je eerste rondbrei-project aan de slag? Dan is de Advent Col een heel geschikt project om mee te beginnen.

Afmetingen

De col heeft (ongeblockt) een doorsnede van 30 cm en een lengte van 48 cm (let op: dit kan bij jou iets anders uitpakken als je losser of vaster breit).

Maat

Het breipatroon van de Advent Col is geschikt voor volwassenen. Wil je het voor een kind maken? Zet dan minder steken op (minder met een veelvoud van 4 steken). Wil je de col juist een stuk breder maken? Zet dan meer steken op (meerder met een veelvoud van 4 steken). Hou er in het laatste geval rekening mee dat je meer wol nodig zal hebben dan aangegeven.

De lengte van de col kan je volledig zelf aanpassen door meer of minder rondes te breien dan aangegeven. Hou er ook hier rekening mee dat je meer wol nodig zal hebben als je de col een stuk langer wil maken. 

Benodigdheden

– 5 x 20 gram mini skeins fingering weight wol, gevarieerd of met speckles (geen effen garens) (20 gram = 85 meter). Voor de col op de foto’s gebruikte ik een mini-set van Ge-woonjans. Deze set heet ‘Mirjamset’ 😀. Hou er met de keuze van je garens rekening mee dat de kleuren in elkaar over gaan ‘faden’. Stel: je kiest voor een mini met veel blauw erin. Zorg er dan voor dat in je volgende strengetje het blauw zit wat terug komt. Zit in het volgende strengetje bijvoorbeeld ook veel roze, zorg er dan voor dat dat roze weer in het volgende strengetje terug komt, enzovoorts.

Wil je de col in 1 kleur breien, dan kun je ook voor een streng fingering weight wol van 100 gram kiezen.

– rondbreinaald 40 cm, 3 mm (of de naalddikte die jij nodig hebt om ca. 28 steken te krijgen op 10 cm (in de breedte, ongeblockt). Let op: de gauge is niet super belangrijk. Zo lang je breiwerk maar niet heel los of heel strak aanvoelt is het ok. Ik vind de 40 cm Knit Red Ergonomische rondbreinaalden van ChiaoGoo (met knik in de naald) heel fijn om kleinere projecten zoals cols, mutsen en de boord van een trui mee rond te breien. De knik zorgt ervoor dat je makkelijk de bocht om kan.

Kun je rond breien met de magic loop methode? Dan kun je ook een breinaald van 100 cm (of langer) gebruiken met naaldpunten 3 mm.

– wolnaald (om alle draden aan het eind mee weg te werken)

– steekmarkeerder

– keukenweegschaal om je mini’s tussentijds te wegen (heb je die niet, dan kun je ook steeds het aantal rondes breien, zoals aangegeven in het patroon.

Voorbereiding

Leg je mini’s in de volgorde waarin je ze wil gaan breien. Hou er rekening mee dat de mini’s in elkaar over ‘faden’, zoals aangegeven bij de wolkeuze. De eerste mini die je gaat gebruiken is kleur A, de volgende kleur B, enzovoorts.

Het gratis breipatroon: Advent Col

Zet met kleur A 152 steken op met de German Twisted Cast On (of een stretchy cast on naar keuze).

Start met het sluiten van de steken in het rond; plaats een steekmarkeerder tussen de laatste en eerste steek (zodat je weet wat het begin van je ronde is). Zorg ervoor dat je steken niet gedraaid op je naald staan.

Brei 2 steken recht, 2 steken averecht tot het einde van de ronde. Herhaal dit totdat je 4 gram van je mini over hebt (of: brei in totaal 23 rondes 2 recht, 2 averecht). Vervolgens:

1 ronde [2 recht 2 averecht] kleur B

1 ronde [2 recht, 2 averecht] kleur A

1 ronde [2 recht, 2 averecht] kleur B

1 ronde alle steken recht breien kleur A

1 ronde alle steken recht breien kleur B

1 ronde alle steken recht breien kleur A

1 ronde alle steken recht breien kleur B

1 ronde alle steken recht breien kleur A

Vervolgens kun je kleur A afknippen (laat een stuk draad van ca 15 cm over om je draden later netjes weg te kunnen werken). Brei verder met kleur B.

Brei verder met kleur B totdat je 4 gram over hebt (of: brei 26 rondes met kleur B). Vervolgens:

1 ronde alle steken recht met kleur C

1 ronde alle steken recht met kleur B

1 ronde alle steken recht met kleur C

1 ronde alle steken recht met kleur B

1 ronde alle steken recht met kleur C

1 ronde alle steken recht met kleur B

1 ronde alle steken recht met kleur C

1 ronde alle steken recht met kleur B

Vervolgens kun je kleur B afknippen (laat een stuk draad van ca 15 cm over om je draden later netjes weg te kunnen werken). Brei verder met kleur C.

Brei verder met kleur C totdat je 4 gram over hebt (of: brei 26 rondes met kleur C).

Vervolgens:

1 ronde alle steken recht met kleur D

1 ronde alle steken recht met kleur C

1 ronde alle steken recht met kleur D

1 ronde alle steken recht met kleur C

1 ronde alle steken recht met kleur D

1 ronde alle steken recht met kleur C

1 ronde alle steken recht met kleur D

1 ronde alle steken recht met kleur C

Vervolgens kun je kleur C afknippen (laat een stuk draad van ca 15 cm over om je draden later netjes weg te kunnen werken). Brei verder met kleur D.

Brei verder met kleur D totdat je 4 gram over hebt (of: brei 26 rondes met kleur D).

In de volgende rondes stappen we weer over van recht breien naar het breien van de boord.

1 ronde alle steken recht breien kleur E

1 ronde alle steken recht breien kleur D

1 ronde alle steken recht breien kleur E

1 ronde alle steken recht breien kleur D

1 ronde [2 recht 2 averecht] kleur E

1 ronde [2 recht, 2 averecht] kleur D

1 ronde [2 recht, 2 averecht] kleur E

1 ronde [2 recht, 2 averecht] kleur D

Vervolgens kun je kleur D afknippen (laat een stuk draad van ca 15 cm over om je draden later netjes weg te kunnen werken). Brei verder in boordsteek (2 recht, 2 averecht) met kleur E totdat je 2 à 3 gram over hebt (of: brei 23 rondes in boordsteek). Zorg dat je voldoende draad over hebt om je project af te kanten.

Kant je steken af (in patroon) met Jenny’s Surprisingly Stretchy Bind Off (of met een stretchy Bind Off naar keuze).

Werk al je draden netjes weg. Was en block je col (als je dat nodig vindt).

Veel draagplezier!

col breien mini skeins
De Advent Col kun je ook heerlijk over je hoofd heen trekken op koude dagen!

Gebruik van het gratis breipatroon Advent Col

Heb je de col gebreid? Leuk als je dit deelt op Instagram en/of Facebook en mij tagt (@mirjammolenbeek.nl).

Dit breipatroon is eigendom van MirjamMolenbeek. Brei er zoveel cols van als je wil. Voor jezelf of om cadeau te geven. Wil je het eindproduct gaan verkopen? Dat mag, zo lang je altijd een link naar dit breipatroon vermeldt.

Wil je dit patroon delen op jouw website? Dat mag door naar het patroon te linken. Neem dan wel eerst even contact op met MirjamMolenbeek om toestemming te vragen.

Verder is het niet toegestaan om dit breipatroon anders te gebruiken of verspreiden dan voor eigen gebruik.

Scroll naar boven