Breipatroon top-down trui beginners

Op zoek naar een fijn breipatroon voor een top-down trui voor beginners (d.w.z.: je breit de trui in het rond van de nekband tot de onderste boord – en hoeft dus uiteindelijk geen panden meer aan elkaar te mazen)? De Flax trui van TinCanKnits is een aanrader! Het breipatroon is voor maten vanaf newborn tot en met volwassen maat 6XL.

ik heb een tutorial-reeks voor de Flax ontwikkeld voor de Online Brei Campus: aan de hand van stap-voor-stap video’s help ik je het Engelstalige patroon te lezen, leg ik je uit welke materialen je nodig hebt voor de door jouw gekozen maat en laat ik je zien hoe je de trui breit (van begin tot einde). Deze video’s (en veel meer tutorials) kun je bekijken als je lid wordt van de Campus.

Voor mijn jongste dochter breide ik twee jaar geleden de Flax van Tin Can Knits. En na al heel wat baby- en kindertruitjes gebreid te hebben, bleek dit toch wel een van de fijnste breipatronen voor een babytrui te zijn. Het patroon is prima te volgen (als je bekend bent met Engelstalige breipatronen; zo niet dan geef ik hieronder wat tips om je daarin vaardig te maken), wordt in het rond gebreid en de trui is heel fijn te dragen in elk seizoen (mits je uiteraard een goed regulerend, natuurlijk garen gebruikt, zoals merinowol).

Breicursisten vragen me vaak om een breipatroon voor een top-down trui dat voor beginners goed te doen is. Ik heb genoeg absolute beginners gehad die in hun vierde les met deze trui startten. Sommige maken de trui vervolgens zelfstandig af, anderen komen nog een losse les voor de lastige delen. Maar toch: dit bewijst wel hoe goed dit patroon te doen is!

flax breipatroon kinder trui
Credit voor de foto: Studio Aims – Moving from within

Het mooie van de versie op de foto is dat de breister ervoor koos twee verschillende strengen handgeverfde sokkenwol door elkaar te gebruiken: dus met dubbele draad werken (hou er daarbij rekening mee dat je het dubbele nodig hebt van de hoeveelheid garen die bij jouw gewenste maat staat). Dit geeft een echt verrassingseffect! Bovendien heeft sokkenwol een klein deel nylon of bamboe in de samenstelling met merino zitten, wat extra stevigheid biedt.

Je kan ook met een enkele draad sokkenwol breien en de Flax Light maken (gaat iets minder snel šŸ˜‰ ). Of de Rico Merino gebruiken of de Hamelton of Hamelton Tweed. Hulp nodig bij de hoeveelheid wol die je nodig hebt? Neem gerust contact op, ik help je graag (en kan je ook kleurcombinaties voorstellen).

Veel breiplezier! 

Zelf aan de slag met het leren lezen van een Engelstalig patroon? Vraag dan hier de gratis lijst met de vertaling van de meest gebruikte Engelstalige breitermen aan.

6 gedachten over “Breipatroon top-down trui beginners”

  1. Bedankt voor de tip! Ik heb tot nu toe nog maar 1 x een trui (voor mezelf) gebreid en die is niet goed gelukt waardoor ik nu schrik heb om aan een andere trui te beginnen. Dit patroon lijkt me wel haalbaar om eens te maken.

  2. Mirjam, kun je me uitleggen wat je bedoelt met verdwijnen van gaatjes bij de afwerking? Ik ga aan deze trui beginnen!

  3. Als je steken opneemt om de mouwen aan de trui te breien, hou je de gaatjes over die je ziet. Maar als de trui af is en je gaat alle draden netjes weg werken, dan kun je deze gaatjes dichten. Moet je even weten hoe. Dat laat ik stap-voor-stap zien in de tutorial voor de Flax in de Online Brei Campus. Veel plezier met het breien van de trui!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven