Nijvervlijt | Samenwerkingspartner Online Brei Campus

Nijvervlijt is sinds kort samenwerkingspartner van de Online Brei Campus. Dat betekent dat je als lid van de Campus 10% korting krijgt op de bestellingen die je bij Nijvervlijt plaatst. Tijd om het gezicht achter Nijvervlijt te leren kennen! Anouk (vaste blogger voor mirjammolenbeek.nl) interviewde Regina, de vrouw die van duurzame stoffen de mooiste projecttassen en naalden etuis maakt. De foto’s in dit artikel zijn door Regina beschikbaar gesteld.

Zou ter kennismaking iets meer over jezelf willen vertellen?

Ik ben Regina, 40 jaar, getrouwd, moeder van twee dochters (9 en 5 jaar). Geboren in Rotterdam geboren, maar inmiddels woon ik 6 jaar in Roosendaal, Noord-Brabant. Ik heb Geschiedenis gestudeerd en ben lang op de universiteit werkzaam geweest. Naast veel handwerken, lees ik ook erg graag en doe ik met plezier aan wandelen en hardlopen.

Regina Nijvervlijt

Hoe ben je begonnen met handwerken en heb je iemand die je hierin heeft geïnspireerd?

In 2010 eerst begon ik met borduren. Ik zat op dat moment in het laatste jaar van mijn bacheloropleiding Geschiedenis en ik was obsessief veel met studeren bezig. De studie los laten en ontspannen bleek lastig voor mij. Een vriendin borduurde toen, en het zag er zo ontspannen uit dat ik dat ook graag zou proberen. Ik kreeg de smaak te pakken en een jaar later heb ik daarnaast ook nog een haakcursus gedaan, dat sloeg ook goed aan. Kort daarna ben ik gaan naaien en in 2012 heeft mijn zus mij de beginselen van het breien laten zien.

Ik ben kinderkleding voor de kinderen gaan naaien; vanaf 2016 besteedde ik bijna al mijn vrije tijd aan het naaien voor mijn gezin. Het naaien leerde ik van Anouck van Ansje Handmade. Zij heeft me geïnspireerd om alleen nog duurzame stoffen aan te schaffen voor het naaien. Ik leerde al snel dat de kledingindustrie een van de meest belastende industrieën is voor het milieu, en dat er heel veel ontwerpen van designers werden gestolen. Bij Ansje Handmade kun je alleen stoffen vinden die weinig belastend zijn voor mens, dier en milieu. Omdat ik het voor het naaien van kleding zo belangrijk vond, heeft het me geïnspireerd om nu voor Nijvervlijt ook alleen maar duurzame stoffen te gebruiken en de stoffen die ik gebruik alleen bij Ansje Handmade aan te schaffen.

Vanaf 2018 ben ik langzaam steeds meer gaan breien en heb ik nog aan de eettafel van Mirjam Molenbeek leren sokken breien. Zodra alles online ging, ben ik meteen lid van Mirjam’s Patreon en later van de Online Breicampus geworden, tot de dag van vandaag. Zo leuk om met Nijvervlijt nu ook samenwerkingspartner van de Online Brei Campus te zijn!

Nu naai en brei ik het meest, maar haken en borduren doe ik ook nog af en toe.

Wat brengt het handwerken jou?

Handwerken is heel belangrijk in mijn leven. Het is mijn anker; mijn ontspanning. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt, en ik kan er mijn aandacht op richten als ik een vol hoofd heb. Als ik handwerk (of het nou naaien, breien, haken of borduren is) dan kom ik in een focus die me even weg houdt van welke zorgen ik dan ook heb op dat moment. Ik zou echt niet zonder kunnen!

Wat deed je besluiten om te starten met Nijvervlijt? En hoe kwam je op het idee om hiermee te beginnen?

Toen ik net begon met naaien, begon ik even later ook met breien. Ik liep er toen tegenaan dat ik mijn breinaalden niet op een fijne manier kon opbergen. Ik heb toen in 2015 voor het eerst een breinaaldenetui voor mezelf genaaid. Dat idee van zo’n breinaalden ‘roletui’ is dus een beetje uit ‘noodzaak’ geboren; ik had het zelf nodig om mijn eigen breinaalden op te bergen. Maar al snel daarna kreeg ik verzoeken in mijn omgeving of ik voor hun ook zo’n etui kon maken. Ik begon dat te delen op social media, en kreeg toen meer vraag. Uiteindelijk ben ik daar haaknaaldenetuis bij gaan aanbieden en ben ik mijn ‘roletuis’ gaan verkopen op handwerkbeurzen. Dat was erg leuk om te doen!

Als laatste zijn de rondbreinaaldenetuis en projecttasjes er nog bij gekomen. Een tijd lang ben ik niet actief geweest met Nijvervlijt, omdat het moeilijk te combineren was met het gezin, een fulltime baan, en de wens om voor mijn kinderen al hun kleding te naaien. Nu heb ik Nijvervlijt weer opgepakt, maar werk ik met shopupdates, zodat ik het op mijn eigen tempo kan doen.

handgemaakte project bags

En is dit je fulltime baan of doe je er nog iets naast?

Op het moment heb ik geen baan, maar het is wel mijn doel Nijvervlijt met een betaalde parttime baan te combineren. Ik combineer het op dit moment met een intensief traject dat ik volg en natuurlijk met het gezinsleven. Als het traject is afgerond, ga ik weer op zoek naar werk, maar dan parttime. En omdat ik werk met shopupdates kan ik zelf indelen wanneer ik voorraad maak, en daardoor is het goed te combineren.

Hoe ben je op de naam nijvervlijt gekomen?

Ik wilde iets doen met de verwijzing naar handwerken, dus ik kwam al snel op de woorden ijverig, nijverheid en vlijtig. Mijn zus (waar ik ook de breibeginselen van heb geleerd) is heel goed in brainstormen over namen en kwam op de naam ‘Nijvervlijt’. Het bleef meteen bij me hangen. De verwijzing naar handwerk vind ik erg leuk.

Kunnen mensen ook wensen aanleveren voor producten die ze graag willen kopen of werk je met standaardartikelen?

In principe werk ik met shopupdates en maak ik dus zelf een voorraad aan, maar ik sta altijd open voor wensen. In dat geval kunnen mensen via een DM op instagram of via het contactformulier op de website benaderen en dan kijken we samen wat de wensen en mogelijkheden zijn.

En wat is je droom voor de toekomst betreffende nijvervlijt?

Mijn droom is dat ik Nijvervlijt naast mijn dagelijkse bezigheden altijd kan blijven doen. Het brengt me zoveel plezier om iets te kunnen betekenen in de handwerkervaring van mensen door de handwerkproducten die ik maak. Een fijn projecttasje of een etui voor je materialen kan de handwerkervaring alleen maar verbeteren en daar draag ik graag aan bij. Daarnaast brengt het naaien me heel veel creativiteit en rust en past het goed naast alle andere dingen die mijn aandacht vragen. Ik zou het niet willen missen!

Dankjewel Regina voor dit interview! Heel leuk om wat meer te weten over de vrouw achter Nijvervlijt!

Scroll naar boven