Wol is goedkoper dan therapie; vind wat rust

Wol is goedkoper dan therapie. Oftewel: ‘Yarn is cheaper than therapy’. Een quote die ik vanmorgen op mijn Instagram-account plaatste. Ik was geraakt door de reacties die er op deze post kwamen. Reacties die bewijzen hoe waar deze quote is.

Laat ze breien

Dat breien mindful is, is al langer bekend. De tekst ‘Laat ze breien‘ van Annie M.G. Schmidt toont dat dit effect van breien in elk geval in de jaren ’60 van de vorige eeuw al duidelijk was. De laatste jaren verschenen er meerder artikelen over, zoals in het NRC. Studies tonen aan dat breien ook echt mindful is, en daarmee een positieve invloed heeft op je gezondheid, zoals in het boek Knit for health and wellness.

We weten misschien niet eens meer hoe we echt rust kunnen krijgen

In een hectische tijd, rond mijn 24e, pakte ik het breien op en ervaarde dat het me veel rust bracht. Rust die mensen in het dagelijks leven steeds minder lijken te kunnen vinden. In mijn jaren in het onderwijs ondervond ik hoeveel de onrust van volwassenen kan overslaan op kinderen en jongeren; hoewel vaak onbewust, verlangen ouders steeds meer van hun kinderen. We weten misschien niet eens meer hoe we echt rust kunnen krijgen, mindful kunnen zijn. Laat staan hoe we dat aan onze jeugd kunnen leren. Precies de reden waarom ik heb besloten fulltime bezig te zijn met het verspreiden van het brei- en wolvirus. Ik ben geen therapeut, maar kan wel laten ervaren hoe mindful het is om te breien en met wol bezig te zijn. Sinds afgelopen week geef ik breilessen aan ouders met hun kleine kindjes. En in de kerstvakantie staat er een workshop gepland die je samen met je zoon en/of dochter kan volgen. Ervaar samen hoe fijn het is als je wat rust in je leven inbouwt. Ook leuk om met je leerlingen in het onderwijs te doen trouwens! Dat je succes kan boeken door te leren breien en haken, leert dit verhaal van Joep (17) wel. Zo gaaf!

Het duidelijkste bewijs dat breien rust geeft

Terug naar de quote van vanmorgen. Er zijn, zoals gezegd, genoeg onderzoeken gedaan naar het effect van breien op ‘mindful leven’ en daarmee op gezondheid. Maar wat ik het duidelijkste bewijs vind, zijn reacties die ik op mijn post kreeg. Het emotioneerde me dat mensen de moeite nemen om deze ervaringen te delen. Dat mensen zich in de ‘wolwereld’ veilig genoeg voelen om dit te doen.

Quotes: wat brengt breien jou?

Ik sluit af met een aantal quotes. Wil jij jouw ervaring delen? Doe het hieronder, mooi. En wil je nu ook dat stukje rust vinden en leren breien? Dat kan bij mij, ook met je kind(je). Ook via online lessen die je rustig thuis, op jouw tempo en tijd, kan volgen. Bij de plaatselijke wolwinkel, Via je moeder/vader, buurvrouw/buurman of opa/oma. Gun jezelf èn onze jeugd de ervaring van rust in een hectische maatschappij.

  • ‘Nu ben ik al vijf jaar zo verslaafd aan breien en heeft het mij door hele zware tijden geholpen! Iedere dag haal ik heel veel plezier en vreugde uit het breien en de hele breicommunity hier op IG [red. Instagram]. Ik wet niet wat ik had moeten doen zonder?’ (medewerkster in de gezondheidszorg)
  • ‘Afgelopen week kreeg mijn moeder slecht nieuws over haar gezondheid. We brachten de hele dag door in het ziekenhuis. Aan het eind van de dag reden we langs de wolwinkel en mijn man stopte ervoor. ‘Zo’, zei hij, ‘nu ga je mooie wol uitzoeken en dan ga je er vanavond lekker mee aan het werk.’ Uiteraard dwaalde ik eerst doelloos. Maar uiteindelijk vertrok ik met wol voor een vest.’
  • ‘Yarn zou gewoon in het basispakket van iedere verzekeraar moeten zitten.’
Scroll naar boven