Restjesdeken breien of haken

Update februari 2023: je kan nu de gratis tutorial reeks ‘Memory Blanket Breien’ volgen als jij ook graag een restjesdeken wil breien.

Restjes wol: wat doe je ermee? Zonde om weg te gooien toch? Een restjesdeken breien of haken is de ideale manier om je restjes wol op te maken!

Er zijn veel patronen te vinden om van restjes wol, in verschillende diktes, dekens te maken. Zelf brei ik heel veel met (handgeverfde) sokkenwol en de grootste restjes zijn bij mij dus van de dikte voor naald 2-3 mm. Die verwerk ik in de volgende dekens (enne….heel eerlijk? Ik koop ook heel graag allerlei mini’s om in deze dekens te verwerken ☺️).

  • Granny Stripe Blanket van Attic 24. Een heel mooi deken om te haken! Haken kan ik verder helemaal niet, maar ik volgde dit filmpje en zoals je ziet ben ik al een aardig eind op weg! Ik maak steeds een nieuwe bol door de restjes met de ‘magic knot’ (in de Online Brei Campus vind je een video over hoe je de magic knot maakt) aan elkaar te knopen. Ik hoef dus helemaal niks weg te werken als ik straks klaar ben! Voor de opzet heb ik ervoor gekozen om hakend op te zetten (anders werd mijn rand te strak).
gehaakte restjes deken granny stripe
  • De Memory Blanket van Georgie Nicolson. Dit patroon is geschreven voor een ‘DK’ dikte wol, breinaald 4mm. Ik gebruik echter sokkengaren met sokkennaalden 2.25 mm. In plaats van 40 steken, gebruik ik 50 steken voor elk vierkantje. In een vierkant gaat ongeveer 3 gram wol. Van een pakketje mini’s kun je dus behoorlijk wat vierkantjes breien! Ideaal is dat je niks meer in elkaar hoeft te zetten. Wel moet je flink wat draadjes wegwerken, maar ik doe dit gaandeweg. Benieuwd naar mijn voortgang? Kijk op mijn Ravelry pagina. Beheers je de vaardigheden uit de Online Breilessen voor Beginners? Dan kun je dit deken prima breien!
restjesdekenmemoryblanketbreien

Maar dat kost toch heel wat tijd,zo’n restjesdeken breien of haken? Ja! En dat vind ik juist zo heerlijk! Ik heb een hele mand met mini’s en restjes wol. En wanneer ik er zin in heb, brei ik weer eens een vierkantje, of haak een paar rijen. Ik word altijd vrolijk als ik nieuwe kleurtjes kan kiezen om toe te voegen. En dus vind ik het helemaal niet erg dat deze dekens al wat langer op de pennen staan.

restjesdeken haken of breien

Ik ben heel benieuwd naar jouw dekens! Tag me vooral op Instagram als je ook aan een deken begonnen bent.

Scroll naar boven