Sokkengektekal 2024 | Samen Sokken Breien

In dit blok deel ik alles over de sokkengektekal 2024. Gezellig samen sokken breien: doe je mee?

Wat is de sokkengektekal?

De afkorting kal staat voor: knit along. Samen breien dus. En bij deze kal breien we samen aan sokken. Waarom sokkengekte? Elk jaar start (meestal) in januari de Sock Madness. Je kan je opgeven om mee te breien en dat gaat onder behoorlijke tijdsdruk! Vaak gaat het om (speciaal ontworpen) breipatronen die behoorlijk uitdagend kunnen zijn. Binnen twee weken moet je paar sokken klaar zijn en wordt beoordeeld of je door mag naar de volgende ronde. Een behoorlijke competitie dus! Alles hierover vind je in deze Ravelry groep.

Ik kijk altijd met bewondering naar deze challenge, maar weet dat het mij niet snel zal lukken om mee te doen. Het ontbreekt me echt aan de tijd om in zó’n korte tijd een paar sokken af te maken – en dat meerdere keren achter elkaar. Maar toen bedacht ik vorig jaar: hoe leuk is het om er een eigen draai aan te geven? En dus bedacht ik de sokkengekte kal: een knit along waarbij je het zo gek mag maken als je zelf wil. Misschien brei je eindelijk je eerste sok, nadat je dit al zo lang van plan was (wellicht kunnen de workshops top down sokken breien en toe up sokken breien in de Online Brei Campus je dan helpen). Of je breit voor het eerst een paar sokken met kabels. Test eens een andere hiel. Breit eens sokken op dpn’s (sokkennaalden) in plaats van via de magic loop methode (of juist andersom). Je kan het zo gek niet bedenken: het is allemaal ok! En je hebt gewoon lekker 6 weken de tijd om je sokken te breien. En heb je ze dan nog niet af? Helemaal ok. Als je er maar heel veel sokkenbreiplezier uit haalt – en wie weet gaandeweg nog wat andere sokken-brei-fanaten leert kennen.

Wie kan mee doen?

Iedereen kan dus mee doen: of je je eerste paar sokken gaat breien, of je honderdste. Of je babysokken breit of sokken in maat 49. Of je nu zeeën van tijd hebt, of al blij bent als het jou lukt 15 minuten per dag aan je sokken te breien.

Hoe doe je mee?

In onderstaande vlog leg ik uit hoe je mee kan doen aan de sokkengektekal. Belangrijkste om te weten is, naast wat hierboven al genoemd is, het volgende:

  • doe mee via Instagram door van 10 april tot en met 22 mei al je foto’s en video’s (zowel in je foto-overzicht als in je stories en Reels) waarin je iets van jouw deelname laat zien, te voorzien van hashtag #sokkengektekal en tag mij (@mirjammolenbeek.nl) Ik sla alle foto’s en video’s op in speciaal daarvoor gemaakte story highlights (de foto rondjes die je ziet onder mijn Instagram profiel). Klik vooral zelf ook af en toe op de hashtag om te zien wat anderen maken en reageer gezellig op elkaar! Zo zijn we echt samen sokken aan het breien en kunnen we elkaar ook inspireren en motiveren.
  • ben je lid van de Online Brei Campus? Deel dan je voortgang ook in het speciaal daarvoor aangemaakte forum in het Breicafé. Hier kan je ook al je vragen stellen. In de Campus staan tutorials voor het breien van toe-up sokken en top-down sokken. Ook krijg je daar toegang tot de breipatronen: Basic Magic Loop Socks, O Denneboom Socks en de Coffee and Cable Sock van LunasterKnit. Dit mag je uiteraard allemaal gebruiken om mee te doen aan de sokkengektekal.
  • op 23 mei maak ik winnaars bekend van prachtige prijzen, beschikbaar gesteld door samenwerkingspartners van de Online Brei Campus. Dit doe ik tijdens een Campus Live (waar je ook als niet-lid bij kan zijn; schrijf je even in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven). In de nieuwsbrief van vrijdag 24 mei maak ik de winnaars ook bekend.
  • er zijn prijzen te winnen zowel via Instagram als via het Online Breicafé. Doe je op beide plekken mee? Dan maak je dus dubbel kans op prijzen.

Belangrijkste doel: samen met plezier aan sokken breien

Het belangrijkste is natuurlijk: plezier maken, andere brei-liefhebbers ontmoeten via Instagram die ook mee doen aan de #sokkengektekal en als kers op de taart een nieuw (of zelfs je eerste) paar gebreide sokken hebben!

Belangrijke data

Hieronder zet ik de belangrijkste data op een rij voor de sokkengektekal van 2024.

woensdag 10 april: Zet ‘m op Dag. Vandaag kun je het door jou gekozen patroon op je naalden zetten. Inspiratie voor breipatronen vind je ook op dit Ravelry bord. Vandaag zal ook breivlog 100 online komen, waarin ik ook vast een leuke prijs weg mag geven èn in deze vlog zie je welke prijzen je verder nog kan winnen.

donderdag 25 april 10.00: Campus Live Q&A. Tijdens deze live kun je al je vragen stellen over het breien van sokken èn je kan elkaar je voortgang laten zien. Deze live is toegankelijk voor Campusleden. Wist je dat je lid kan worden voor 3 maanden? Leuk als je èn sokken wil leren breien, je vragen wil kunnen stellen en alle extra’tjes rondom de sokkengektekal mee wil pakken.

woensdag 22 mei: de laatste dag van de sokkengektekal, en dus de laatste dag om nog wat op Insta te plaatsen, of je eindresultaat te delen in het Breicafé.

donderdag 23 mei 19.30: afsluiting van de sokkengektekal via een Live in de Campus via Zoom, waarin ik live bekend maak wie er in de prijzen is gevallen. En hier kan iedereen bij zijn, ook als je geen lid bent! Leuk om eens de gezelligheid van de live sessies in de Campus te ervaren. Het linkje voor deze Live wordt in de wekelijkse nieuwsbrief op vrijdag gedeeld. Zorg dus dat je bent aangemeld voor mijn nieuwsbrief!

vrijdag 24 mei: alle winnaars van de mooie prijzen zullen bekend worden gemaakt via mijn nieuwsbrief

Extra video’s

In breivlog 99 leg ik alles uit rondom de sokkengektekal, in vlog 100 geef ik een mooie prijs weg èn laat ik zien wat je kan winnen tijdens de Knit Along. Maar er zullen ook extra video’s verschijnen die te maken hebben met het breien van sokken! Hou daarvoor deze YouTube playlist in de gaten. Abonneer je je op mijn kanaal èn vink je het belletje aan, dan krijg je een melding in je inbox zodra er een nieuwe video online staat.

Samen sokken breien

Leuk als je mee doet aan de sokkengektekal 2024! Laten we gezellig samen sokken breien! Kun jij al sokken breien en wil een vriend, schoonmoeder, buur of familielid het ook graag leren? Geef ze dan een 3-maandenabonnement op de Campus cadeau! Zo kan diegene ook sokken leren breien en kunnen jullie oneindig veel sokken-brei-momentjes samen plannen.

Scroll naar boven