Wolwinkel Pluche | Samenwerkingspartner Online Brei Campus

Wolwinkel Pluche (stenen winkel in Haarlem, maar ook online shoppen is mogelijk) is sinds kort samenwerkingspartner van Mirjam Molenbeek haar Online Brei Campus. Alle campusleden krijgen hierdoor 10% korting op de producten die Wolwinkel Pluche verkoopt. En het mooie is dat al deze producten duurzaam zijn! Dat is waar Wolwinkel Pluche en Mirjam Molenbeek elkaar vinden.

Maar waar staat Wolwinkel Pluche voor en wie is de vrouw die deze duurzame wolwinkel is gestart? Dat is Myrthe Krom, en ik had de eer om haar te mogen interviewen voor dit blog. Ik sloot op een warme septembermiddag aan bij haar handwerkclub in het Kweekcafé in Haarlem en wat was dat fijn. Een club vrouwen met dezelfde hobby; dan vliegt de tijd voorbij. Het mooie is dat haar winkel grenst aan het Kweekcafé. En wat is de winkel mooi, een waar wolhalla. Haar afwezigheid in de winkel lost Myrthe op met een A4’tje op de toonbank waarin ze aangeeft dat ze in het Kweekcafé te vinden is. Klanten mogen gerust langslopen en Myrthe aanspreken tijdens de handwerkclub. Wat een heerlijke gemoedelijkheid.  

samenwerkingspartneronlinebreicampus
Myrthe Krom en Wolwinkel Pluche. Foto door Demi Koen.

Het interview met de nieuwe samenwerkingspartner van de Online Brei Campus: Wolwinkel Pluche

Wie is de vrouw achter Wolwinkel Pluche?

Ik ben Myrthe Krom, een kunsthistoricus met een passie voor handwerk. Als kind leerde ik de beginselen van het handwerken van mijn grootmoeder Anna. Haar opleiding genoot zij aan de Haarlemse Huishoud- en Industrieschool: de instelling met de eerste vakopleiding voor vrouwen in Nederland. Het voormalige schoolgebouw staat om de hoek van mijn huis. Hierdoor voelt ze altijd dichtbij. Als kunsthistoricus ben ik geboeid door oude ambachten en natuurlijke materialen. Met Pluche verbind ik deze interesse met mijn passie voor handwerken.

Met een onderzoekende mindset selecteer ik garens van makers die een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. In hun materialen, productielijn en fair pay. Daar word je toch blij van?

wolwinkelhaarlem
Myrthe Krom in haar winkel. Foto door Demi Koen.

Waar staat wolwinkel pluche voor: wat is jouw visie?

Pluche verkoopt duurzame garens gemaakt van 100% natuurlijke en/of gerecyclede materialen. De textielindustrie is één van de meest schadelijkste sectoren door watervervuiling, uitstoot van broeikasgassen en het produceren van restafval. Met Pluche wil ik hierin een verschil maken. Ik werk uitsluitend samen met garenmakers die duurzaamheid tot hun core business beschouwen. Zij maken kwalitatieve garens die lang meegaan en zijn transparant over het productieproces.

Kun je uitleggen wat handwerken voor je betekent?

Handwerken is voor mij onmisbaar geworden in mijn dagelijks leven. Ik ben een piekeraar en perfectionist van wie het brein soms overuren kan draaien. Handwerken helpt mij het hoofd tot rust te brengen en gedachtes te relativeren. Bovendien heeft handwerk een bijzondere plek in mijn hart via mijn moeder en oma. Mijn oma was handwerkjuf op een basisschool en leerde mij borduren en punniken op jonge leeftijd. Daarna heeft mijn moeder mij breien, haken en naaien op de naaimachine geleerd als kind. Daarna heb ik jarenlang geen naalden, wol of stoffen vastgehouden. Totdat ik thuis zat tijdens de corona lockdown met een bijstandsuitkering, omdat mijn museum- en horecawerk volledig was weggevallen. Mijn zus was in verwachting en toen begonnen mijn handen weer te kriebelen.. Sindsdien heb ik de naalden niet meer neergelegd en handwerk ik iedere dag.

Wat is jouw favoriete project om te maken?

Mijn favoriete project is een wollen trui met reliëfsteken en/of kabels. Ik kan enorm genieten van zo’n groot project en de grote voldoening wanneer het af is!

Wat is jouw favoriete garen?

Dat vind ik een enorm moeilijke vraag! Maar als ik ècht moet kiezen, dan toch de Wool Local Aran van Erika Knight. Dit is een wollen garen gemaakt binnen een straal van 50 mijl in Yorkshire – van schaap tot eindproduct! Wool Local is een mix van luxe Bluefaced Leicester wol en slijtvast Masham (50%/50%) en ruikt nog heerlijk naar wol.

Wat is jouw ultieme tip op handwerkgebied?

Wees niet te streng voor jezelf! Foutjes zijn niet erg, dan zie je dat het handwerk is.

– Heb je naast handwerken nog andere passies?

Ik ben dol op 19de-eeuwse geschiedenis en schilderkunst. Daarnaast game ik graag op zijn tijd, zowel digitaal als het spelen van bordspellen met vrienden.

Tot slot: wat zou je graag nog willen bereiken met Wolwinkel Pluche?

Voor Pluche heb ik vele toekomstideeën met als grote wens dat er naast de winkel ook een maakplaats wordt ingericht, waar handwerkworkshops en -lessen kunnen worden georganiseerd. Maar ook waar je met handwerkenvriend(inn)en kunt afspreken om inspiratie, tips en tricks uit te wisselen. Handwerken verbindt en dit wil ik graag meer gaan faciliteren. Gelukkig kan ik dit al met het tweewekelijks handwerkcafé dat ik samen met het Kweekcafé organiseer (in de oneven weken van 14.30-17.00 uur). Op deze middagen neemt iedereen zijn eigen project mee – van brei- en haakwerk tot borduren en quilten!  

wolwinkel
Nog een extra plaatsje voor bolletjes wol. Foto door Demi Koen.

This or that

Haken of breien?

Op dit moment breien!

Wol of katoen?

Wol!

Dun of dik draad?

Dik!

Kwaliteit of kwantiteit?

Kwaliteit!

Trui of vest ?                                    

Trui!

Sokken of sjaal?

Sjaal! 

Kleur of neutraal?

Oh jeetje. Deze is moeilijk. Mag het echt niet allebei? Ik houd juist van de afwisseling! 😉

Bedankt, Myrthe. Ik vond het heerlijk om een kijkje te mogen nemen in jouw wereld. Ik wens je ontzettend veel succes met jouw onderneming. Mijn steun heb je! En fantastisch dat je samenwerkingspartner bent geworden van de Online Brei Campus van Mirjam!
Volg Wolwinkel Pluche op Instagram  of ga naar haar winkel in Haarlem.

Dit blog is geschreven door Liesbeth Scharp. 
Ik ben te vinden op Instagram via @today_i_crochet en ik maak ook YouTube filmpjes over mijn handwerkavonturen onder de naam @Today_I_Crochet.

Mirjam Molenbeek was bij de opening van wolwinkel Pluche. Beelden hiervan zie je in breivlog 85.

Scroll naar boven