Beenwarmers voor kids: gratis breipatroon

In dit blog deel ik een gratis breipatroon voor beenwarmers voor kids. De maat is geschikt voor een kind vanaf 3 jaar tot ongeveer 7 jaar. Maar je kunt het patroon uiteraard ook groter/kleiner maken door wat meer/minder steken op te zetten en het been wat langer/korter te breien!

Nog nooit in het rond gebreid? Kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Dan is een lidmaatschap op de Online Brei Campus iets voor jou. Aan de hand van verschillende tutorials (o.a. wanten, colourwork muts) leer je alle manieren van rond breien (rondbreinaald, dpn’s/ sokkennaalden en magic loop).

Breipatronen voor wie net leert breien

Af en toe schrijf ik een patroon uit dat simpel is voor degenen die net leren breien en weleens wat anders willen dan een rechttoe-rechtaan sjaal. Zo vind je hier een breipatroon voor het breien van een slinger. Hier schreef ik al eens een patroon uit voor een babymutsje, geschikt voor een newborn baby tot ongeveer 3 maanden. En in dit breipakket vind je een patroon voor een babydeken dat ik zelf met heel veel plezier gebruikte voor mijn kids!

Geen designer

Ik ben absoluut (nog) geen designer, en of het resultaat van het uitwerken van deze patronen perfect is, kan ik niet garanderen: veel hangt ook af van jouw steekverhouding, de ’tension’ waarmee je breit. En van de materialen die je gebruikt. Wel zijn alle patronen al meerdere keren door meerdere mensen gebreid, en in 95 % van de gevallen waren de resultaten uitstekend! De overige 5% gaf terug dat ze veel hadden geleerd, en nu in elk geval wisten hoeveel steken zijn op moeten zetten (of dat ze een dikkere of dunnere breinaald moesten gebruiken).

Patronen van echte designers, die veelvuldig getest en doorgerekend zijn, vind je op Ravelry. Die zijn dan ook meestal niet gratis.

Wat heb je nodig voor het breien van de beenwarmers voor kids?

Terug naar de beenwarmers! Voor deze beenwarmers heb ik fingering weight, handgeverfde (sokkenwol) gebruikt dat ik nog had liggen. Een streng van 100 gram. Je kunt ook elke andere sokkenwol gebruiken. Ik had nog geen 50 gram nodig, dus ik heb nog genoeg over voor een paar kindersokken. Of voor sokken voor volwassenen met contrasterende boord, hiel en tenen. Mocht je sokken willen leren breien, dan kan dat overigens via mijn Online Brei Campus.

frozenbeenwarmers

Ik gebruikte een breinaald van ChiaoGoo, lengte 80 cm en 3 mm dik. De lengte had ik nodig, omdat ik de beenwarmers via de magic loop methode breide (heb je 100 cm lengte, dan kun je die ook gebruiken). Je kunt ook sokkennaalden/ dpn’s gebruiken. Of misschien vind je de korte rondbreinaalden fijn.

Beenwarmers voor kids: het gratis breipatroon

Zet 52 steken op (niet te strak!). Brei een boord. Ik heb 2 recht, 2 averecht gebreid voor 12 rondes. Maar je kunt ook kiezen voor 1 recht, 1 averecht. Meet even op hoe lang je de beenwarmers wil hebben (meet van knieholte tot enkel bij degene voor wie de beenwarmers zijn). Meet vervolgens op hoe lang jouw boord nu is. Doe dat keer 2 (want je eindigt met een even lange boord) en haal dat getal af van het aantal cm dat je de beenmwarmers lang wil hebben; wat overblijft is het aantal centimeters dat je nu recht gaat breien.

Als je ervoor wil zorgen dat de beenwarmers exact even lang worden, schrijf dan op bij je eerste beenwarmer hoeveel rijen aan beiden boorden je hebt gebreid, en hoeveel rijen recht voor het been. Ik zet altijd elke 10 rijen teekmarkeerders in mijn werk, om makkelijk te kunnen tellen. Of ik gebruik een toerenteller.

Heb je het benodigde aantal centimeters recht gebreid voor het been, brei dan weer je boordsteek. Kant (losjes!) af. Werk je draden weg met een wolnaald en begin aan beenwarmer nummer 2!

Deel je resultaat op Instagram

Veel breiplezier! Heb je beenwarmers voor kids gebreid naar aanleiding van dit patroon? Leuk als je me tagt op Instagram!

Scroll naar boven