De Kitchener Stitch | Video Tutorial

In deze video tutorial laat ik je de kitchener stitch zien. De kitchener stitch is een methode die je kan gebruiken om je breiwerk naadloos te sluiten. Het naadloos sluiten heet in het Engels ‘grafting’. De kitchener stitch wordt heel veel gebruikt voor het sluiten van de tenen als je sokken breit van boord naar teen, maar kun je ook gebruiken bij andere breiprojecten waarbij je twee gebreide delen naadloos aan elkaar wil breien.

In de video tutorial laat ik je stap-voo-stap zien hoe je de kitchener stitch uitvoert. Veel mensen vinden het in het begin wat lastig, maar als je de video een aantal keer kijkt en mijn ‘riedeltje’ onthoudt, dan is de kitchener stitch al snel een super makkelijker manier om een sok op een fijne en mooie manier te sluiten.

Nog even op een rij: de stappen van de kitchener stitch

Misschien vind je het makkelijk om de stappen ook nog even uitgeschreven te zien. Zo werkt de kitchener stitch:

  1. zorg dat je je steken zodanig verdeelt over 2 sokkennaalden (of de naaldpunten van een rondbreinaald) dat je op de achterste naald evenveel steken hebt staan als op de voorste. In het geval van sokken horen de steken op de achterste naald bij de onderkant van de voet, de steken op de voorste naald bij de bovenkant van de voet. Je werkdraad hangt rechts achter.
  2. Zet de werkdraad op een wolnaald en steek de wolnaald averecht (purlwise) in de eerste steek op de voorste naald. De steek laat je op de naald staan.
  3. Steek nu de wolnaald door de eerste steek op de achterste naald alsof je deze steek recht gaat breien (knitwise). Laat ook deze steek op de naald staan.
  4. Steek de wolnaald recht (knitwise) in de eerste steek op je voorste naald en laat deze steek van de naald af glijden. Steek de wolnaald vervolgens averecht (purlwise) door de volgende steek op de voorste naald; deze steek blijft op de naald staan.
  5. Steek de wolnaald averecht (purlwise) in de eerste steek op de achterste naald en laat deze steek van de naald af glijden. Steek de wolnaald vervolgens recht (knitwise) in de volgende steek op de achterste naald; deze steek blijft op de naald staan.
  6. Herhaal stap 4 en 5 totdat al je steken van de naalden af zijn en werk de draad aan de binnenkant van je sok weg.

Riedeltje om te onthouden

Heb je eenmaal de voorbereiding gedaan (stap 2 en 3) dan kun je voor de rest van de kitchener stitch het volgende riedeltje in je hoofd onthouden: recht af, averecht in, averecht af, recht in. Wedden dat jij zo in no-time de kitchener stitch onthoudt?

Sokken leren breien

Deze kitchener stitch video tutorial komt uit de complete tutorial-reeks ‘Top Down Sokken Leren Breien’ die je vindt in de Online Brei Campus. In deze video-reeks leer je stap-voor-stap sokken breien van boord naar teen. Bovendien leer je een Engelstalig breipatroon te lezen èn krijg je de magic loop methode ( een van de manieren van rond breien) onder de knie. Het breipatroon dat ik hiervoor gebruik, staat voor je klaar in de Campus.

Wil je het breipatroon, de Basic Magic Loop Socks, liever los kopen? Dat kan via mijn website en via Ravelry.

Scroll naar boven