Eerste hulp bij overprikkeling

Onlangs postte ik deze Reel op mijn Instagram account, over eerste hulp bij overprikkeling. Ik kreeg er zó veel reacties op dat mijn tips bruikbaar waren voor diegenen die ook regelmatig overprikkeld zijn, dat ik besloot een blog te schrijven. Hierbij dus mijn tips bij overprikkeling. Kanttekening: dit is wat voor mij werkt, na jarenlang van alles uitproberen. Het kan dus zijn dat het voor jou niet of anders werkt. Probeer lekker het een en ander uit!

Simpel breiwerk

Natuurlijk kan ik niet anders dan als eerste tip bij overprikkeling iets over breien te vermelden. Breien adviseer ik sowieso om dagelijks minimaal 15 minuten doen. Of nog beter: zoek 3 momenten op de dag waarop je even 15 minuten pauze kan nemen met een breiwerkje. Je zal merken dat je hiermee overprikkeling steeds vaker voorkomt. Maar wat als je al overprikkeld bent?

Dan pak ik echt een simpel breiwerk. Voor mij is dat: een trui die ik alleen maar rond hoef te breien (omdat ik bij het lijf ben). Fijne breinaalden en een heerlijk wolletje in een fijn kleurtje – perfect! Ook een paar simpele sokken, een muts waarbij ik alleen maar rechtdoor hoef (zoals de Musselburgh Hat), of een makkelijke sjaal, zijn perfecte breiprojecten. En wat dacht je van een Memory Blanket? Kies iets dat voor jou op dit moment makkelijk voelt. Ga nu vooral geen moeilijke dingen uitproberen! Dat komt wel weer als de overprikkeling is gezakt.

Kun je nog niet breien, maar zou je het willen proberen? Neem dan eens een kijkje bij mijn gratis basiscursus Leren Breien. Deze kan je online volgen, helemaal in je eigen tempo, en is geschikt voor iedereen vanaf ca. 7 jaar. Ben je juist op het punt dat je wel iets meer zou willen leren dan alleen de basis? Dan nodig ik je uit om eens bij de informatie over mijn Online Brei Campus te kijken.

Noise cancelling koptelefoon

Een noise cancelling koptelefoon: ik vind dit echt een van de beste uitvindingen van de afgelopen jaren! En deze staat voor mij zéker op mijn lijstje ‘eerste hulp bij overprikkeling’. Op het moment dat ik alle geluiden van buiten (schurende buren, sirenes in de verte, geluiden van mijn gezin) even niet meer kan hebben, zet ik mijn noise cancelling koptelefoon op. Ik gebruik sinds twee jaar deze van JBL* en ben daar heel tevreden mee. Als ik echt enorm overprikkeld ben, luister ik naar rustgevende muziek. Via Spotify, maar soms ook via YouTube. Onderstaande video bijvoorbeeld vind ik heerlijk om aan te zetten. En vaak combineer ik het luisteren hiernaar met het breien aan mijn simpele breiwerk.

Als ik iets meer kan hebben, dan zet ik een fijne podcast op of kijk een gezellige vlog op YouTube. Met mijn vlogs op YouTube hoop ik ook anderen even een rustig pauze moment te kunnen geven.

Wandelen

Ook echt heel fijn wanneer ik overprikkeld ben: wandelen! Al vier jaar wandel ik in elk geval elke zondagochtend (als je mij op Instagram volgt, zal je dit voorbij hebben zien komen). Dit is met name om overprikkeling te voorkomen. Door deze wandelingen op zondagochtend, weet ik inmiddels wel waar ik in de omgeving rustige wandelplekken kan vinden: ideaal om naartoe te gaan wanneer ik overprikkeld ben. Nu heb ik het voordeel dat ik in vijf minuten in de duinen tussen Scheveningen en Kijkduin sta. Maar elke buurt heeft wel een plek waar het op bepaalde momenten heel rustig is. Een park of een rustig woonwijkje zijn ook helemaal prima.

Wanneer het lekker weer is, neem ik zelfs mijn simpele breiwerk weer mee om als pauze een bankje op te zoeken en in alle stilte – of slechts omringd door de geluiden van de natuur – een paar toeren te breien. Vergeet ook niet om een flesje water en tussendoortje mee te nemen. Wedden dat je binnen no-time weer opgeladen bent?

Het lekkere van breien: dit kan overal. Dus je breiwerk meenemen tijdens een wandeling is zeker geen gek idee!

Lezen

Als sinds ik heel klein ben, brengen boeken mij direct in een heel andere wereld. De overprikkeling is gelijk weg als ik in het verhaal van een ander stap. Lezen staat dus zeker op mijn lijstje ‘eerste hulp bij overprikkeling’! Bij slecht weer lekker in bed of onder een dekentje op de bank. Is het wat lekkerder weer, dan maak ik ook wel een hoekje op het dakterras waar ik weg kan kruipen.

Wist je dat ik een Instagram kanaal heb, Mirjam Molenbeek Leest? Hier deel ik regelmatig boekentips. Binnenkort verschijnt zelf mijn eerste video met boekentips op mijn speciaal hiervoor ingerichte YouTube kanaal. Abonneer je vast als je wel wat fijne boekentips kan gebruiken.

Vind iets wat bij jou past

Hopelijk heb je iets gehad aan mijn tips voor eerste hulp bij overprikkeling. Vind vooral iets wat bij jou past! Veel plezier met uitproberen. En misschien nog wel de belangrijkste tip: maak je eigen lijstje met wat voor jou helpt tegen overprikkeling. En zorg dat je elke dag ook minimaal iets van dit lijstje doet om overprikkeling überhaupt zoveel mogelijk te voorkomen.

Scroll naar boven