Ge-woonjans | Samenwerkingspartner Online Brei Campus

Dit interview met Ge-woonjans – samenwerkingspartner van de Online Brei Campus – is geschreven voor mirjammolenbeek.nl door Gabriëlla. Tekst is van haar hand. De foto’s zijn beschikbaar gesteld door Ge-woonjans.

Ge-woonjans is sinds kort een samenwerkingsverband gestart met de Online Brei Campus van Mirjam Molenbeek. Samenwerkeringsverband? Ja: alle campusleden krijgen hierdoor 10% korting op de handgeverfde wol die Ge-woonjans verkoopt op haar site. De producten die Janneke verkoopt zijn duurzaam, uniek en handgemaakt. Voorliefde voor duurzaam, uniek en handgemaakt is waar de link tussen beide dames snel gevonden is.

Maar wie is de persoon achter deze zeer mooie website, de handgeverfde garens en de fantastische samenwerkingen? Dit bleek Janneke Termeulen uit de Achterhoek te zijn. Helaas zat er een bezoek niet in want Janneke woont in het mooie Ulft en dit is voor mij een reis van ruim 2uur.

Maar hoe doen we het dan? We doen het online! Ik bedacht een aantal vragen en stuurde deze naar Janneke toe. Een paar dagen later kreeg ik een mail vol enthousiaste antwoorden:

Wie is de persoon achter Ge-woonjans?

Ik ben Janneke Termeulen, 41 jaar en woonachtig in de mooie Achterhoek. Ik ben getrouwd met Jos en samen hebben we een actief gezin met 3 jongens. 
Van jongs af aan vind ik het heerlijk om creatief bezig te zijn. Haken is mijn grote passie, maar ook DIY projecten, fotografie en interieur zijn dingen waar ik me graag mee bezig hou. Ik vind het fijn om te creëren, om zelf te maken. Dat geeft zoveel voldoening. 
Jullie zouden me kunnen kennen via Instagram, als @ge_woonjans. Daar deel ik regelmatig foto’s en filmpjes over waar ik me mee bezig houdt. 
Daarnaast ben ik mede-auteur van het boek Cocoon! Een feelgood haakboek, met 16 patronen. 

Hoe kwam je op het idee om Ge-woonjans te beginnen?

In 2022 verhuisden we van Zwolle naar een dorp in de Achterhoek, terug naar mijn roots. Ik verliet na heel wat jaartjes mijn werk in de zorg en brak mijn hoofd over de grote vraag: wat nu?? Mijn verlangen lag bij meer creativiteit, bezig zijn met wol, met kleur… en werken vanuit huis. Zo ontstond het idee voor Ge-woonjans. 

De naam Ge-woonjans hoe kwam je hierop?

Op mijn persoonlijke Instagrampagina werk ik onder de naam Ge-woonjans. Die naam is ontstaan vanuit mijn bijnaam Jans. Ge-woon vanuit mijn nuchterheid, ik ben wie ik ben, gewoon mezelf. Met een knipoog naar interieur door het woord gewoon op te splitsen. Omdat ik al een leuk aantal trouwe volgers had, leek het me slim om van deze naamsbekendheid gebruik te maken en mijn bedrijf ook zo te noemen. 

In je webshop verkoop door jouw handgeverfde wol. Wat maakt handgeverfde wol zo bijzonder en uniek in vergelijking met commerciële garensoorten?

Iedere streng die ik maak is anders, ook al komen ze uit hetzelfde verfbad. De plaats in de pan, de manier waarop ik de strengen in de pan leg, de temperatuur, de hoeveelheid zuur… er is zoveel van invloed op de kleur. Omdat alles met de hand gedaan wordt, is dit iedere keer net anders en daardoor uniek. Ik verf op kleine schaal, ben een een-vrouws-zaak, met af en toe een helpende hand van mijn man. De garens die ik verf zijn in kleine batches geverfd. Ze zijn maar op enkele plekken te koop en daardoor exclusief. Je zult niet snel iemand tegenkomen die met exact hetzelfde garen aan het breien of haken is. 
Ik vind handgeverfde garens net wat spannender dan commerciële garens. Juist doordat ze af en toe imperfect zijn. Niet egaal van kleur, soms een spikkeltje in een ander kleurtje. Het geeft zoveel meer diepte.
Ik werk met kleuren die ik zelf mooi vind en met combinaties waar ik van hou. Ik hou met de keuzes van kleuren in mijn collectie rekening dat de kleuren onderling mooi matchen, want dat is wat ik vaak terug hoor van mensen; dat ze het lastig vinden om een mooie kleurencombinatie te maken. En laat dat nou juist hetgeen zijn wat ik zo leuk vind om te doen!

handgeverfde garens
Janneke met een mand vol van haar handgeverfde garens

Er zijn zoveel verschillende soorten wol om mee te werken. Hoe heb je je keuze gemaakt voor de wol waarmee je werkt en waarom? 

Als basis sokkenwol heb ik bewust gekozen voor een Blue faced Leicester (BFL) wolletje, omdat deze wol van schapen uit Engeland komt. Door het dichterbij huis te zoeken (dichterbij dan bijvoorbeeld merinowol uit Zuid Amerika), verkleinen we onze voetafdruk op aarde. Ik vind het belangrijk bij het ondernemen om op duurzaamheid te letten en zo mijn steentje bij te dragen aan het behoud van onze aarde. Mijn sokkenwol is mijn meest verkochte wol en daarom heb ik bij die wol gekozen voor een Engelse wol. 
Verder verf ik voornamelijk op dierlijke vezels; bfl wol, merino, mohair en zijde. Soms in combinatie met bijvoorbeeld linnen, voor een stoer structuurtje. Dit heeft puur met de verftechniek te maken. In de toekomst zou ik het leuk vinden om ook te verven op plantaardige garens, zoals linnen, bamboe en katoen. Maar hiervoor moet ik eerst oefenen en experimenteren. 
Een belangrijke factor voor het kiezen van materiaal is voor mij dat iets prettig aanvoelt. Kiezen voor kwaliteit. Ik geloof erin dat het iets doet met je handwerkbeleving als je kiest voor mooie, goede, fijne materialen. 

Je hebt zoveel mooie gekleurde strengen in je shop. Hoe selecteer je kleurenpaletten en maak je ontwerpen voor je handgeverfde garens?

Ik verf met de seizoenen mee, in het najaar verf ik meer warme, aardse tinten en in het voorjaar juist meer frisse tinten, pastelletjes en felle kleuren. Hiervoor maak ik eerst een moodboard, met welke kleuren en welke sfeer ik dat seizoen aan de slag wil. Dit gebruik ik als leidraad bij het kiezen van mijn kleuren. Dit doe ik heel erg op basis van gevoel. Dat moet kloppen…
Daarnaast houd ik altijd mijn ogen open en kijk ik goed om me heen. Inspiratie is overal… in mode, in de natuur, op straat, op Insta.
Ik vind het leuk om zo nu en dan een verfbad geïnspireerd op een leuk persoon of een mooi Insta-account te maken, met kleuren die voor mij bij die persoon of dat feed horen. 


Op je site verkoop je heel veel diverse producten gemaakt door diverse makers en allemaal uniek. Hoe ben je tot die diverse samenwerkingen gekomen voor Ge-woonjans (naast het feit dat je samenwerkingspartner bent geworden van de Online Brei Campus)?

Samenwerken vind ik leuk. Elkaar versterken, de handen ineenslaan. Voor mijn bedrijf ben ik al diverse samenwerkingen aangegaan. Bijvoorbeeld op het gebied van producten; zo heeft Blubber en Glas samen met mij een hele toffe yarnbowl ontworpen en draaien zij op ambachtelijke wijze op de draaischijf een prachtige garenkom. Een uniek product dat alleen in mijn shop te koop is. Handwerken is tijd voor jezelf… iets moois creëren en ontspannen. Je hoofd leeg maken en lekker bezig zijn met je lijf. De producten in mijn winkel dragen hieraan bij… aan de hele beleving. Werken met mooie materialen die fijn voelen en prettig werken. Maar bijvoorbeeld ook lekkere handgemaakte, duurzame geurkaarsen, om van je handwerkmoment een echt ontspannen moment te maken. 
Voor samenwerkingen neem ik meestal zelf het initiatief. Ik zoek een samenwerkingspartner uit die mij aanspreekt, die dezelfde visie heeft en ook hierbij werk ik heel erg op gevoel. Dat moet kloppen. 

Wat is je droom voor Ge-woonjans?

Mijn droom voor Ge-woonjans is om rustig te blijven groeien. En zoveel mogelijk handwerkers te mogen voorzien van mooi gekleurde garens. 
Een andere wens is om een Nederlands garen aan mijn collectie toe te voegen. Er wordt zoveel Nederlandse wol weggegooid, dat vind ik echt zonde… Ik zou het heel erg tof vinden om lokale garens te gaan verven. 

Hoe ken je Mirjam Molenbeek?

Ooit in een ver verleden heb ik van mijn moeder leren breien. Gewoon recht toe recht aan. Tijdens mijn studententijd breide ik simpele sjaals, in tricot steek. Geen idee hoe ik moest meerderen of minderen en als ik een steekje liet vallen, raakte ik in paniek en begon ik helemaal opnieuw. 
Echt leren breien heb ik van Mirjam, met haar online breilessen. Ik volgde de beginnerscursus en de cursus voor gevorderden. Ik wilde heel graag leren inbreien, omdat ik die kleurwerk-truien zo mooi vond. 

Super leuk dat Ge-woonjans nu ook samenwerkingspartner is van d Online Brei Campus vanMirjamMolenbeek!

Janneke van Ge-woonjans
Janneke van Ge-woonjans, samenwerkingspartner Online Brei Campus

Favorieten van Janneke:

Haken of breien

Wol of katoen

Dun of dik draad

Trui of vest                                     

Sokken of sjaal

Kleur of neutraal

Favoriete handwerkproduct en waarom?
Ohhhh, wat een lastige vraag….dat zijn er zoveel!! Als ik er maar 1 mag kiezen dan is dat toch wel een haaknaald. En dan wel een hele specifieke: de Tulip Etimo. Deze ligt zo fijn in je hand en glijdt soepeltjes door de steken.

Bedankt Janneke voor je enthousiasme en de schitterende producten die je aanbiedt. Ik denk dat ik binnenkort maar even een bestelling ga plaatsen, zeker nu ik bij Ge-woonjans ook nog eens 10% korting krijg nu ze samenwerkingspartner is van de Online Brei Campus!

Wil je ook zien wat Janneke allemaal aanbied? Kijk dan op Ge-woonjans of op haar Instagram . Maar pas op want voor je het weet zit je winkelmandje vol 😊

MirjamMolenbeek breide haar Advent Col met een pakketje mini skeins dat Janneke speciaal voor Mirjam verfde. Het gratis breipatroon vind je hier.

Denk jij er ook over om vanuit je liefde voor handwerk gaan ondernemen? Of ben je al gestart, maar wil je verder groeien? Kan je wel wat hulp gebruiken? MirjamMolenbeek biedt coaching voor ondernemers die vanuit liefde voor handwerk een goed lopend bedrijf willen maken. Kijk hier voor de hulp die Mirjam jou kan bieden

Scroll naar boven