Simple Stretchy Bind Off | Rekbaar afkanten

Zoek je een hele simpele manier voor het rekbaar afkanten van je breiwerk? Probeer dan de Simple Stretchy Bind Off.

Verschillende manieren om breiwerk af te kanten

Er bestaan heel wat verschillende manieren om je breiwerk af te kanten. En elke manier van afkanten geeft een ander effect. De manier die we vaak als eerste leren is afkanten zoals de steken zich voor doen: je breit 2 steken (recht of averecht: zoals ze op je naald staan) en tilt de ene steek over de andere en laat deze afglijden. Deze manier van afkanten doe ik voor in Leren breien: gratis online basis cursus. Maar er bestaan nog veel meer manieren voor het afkanten van je breiwerk. Ik heb er hier een aantal voor je verzameld. In de Online Brei Campus vind je er nog meer.

Rekbaar afkanten

De boorden van een trui, col, beenwarmers, toe up sokken enzovoorts: voor sommige breiprojecten is het heel belangrijk dat je een rekbare manier van afkanten kiest. Je wil immers niet dat je door te strak afkanten je trui of col niet meer over je hoofd kan trekken. Laat staan dat de rand van je beenwarmer gewoonweg niet over je voet wil glijden!

Een hele simpele manier om deze boorden meer rek te geven, is de Simple Stretchy Bind Off. In onderstaande tutorial laat ik je zien hoe je deze manier van afkanten toepast op je breiwerk.

Hoe weet je welke manier van afkanten je moet gebruiken?

Als er zoveel verschillende manieren van afkanten zijn bij het breien, hoe weet je dan welke manier je moet gebruiken? Het simpelste advies: hou je breipatroon aan. Zeker als je werkt met breipatronen van onafhankelijke designers (een van de redenen waarom ik mijn patronen graag van Ravelry haal), mag je ervan uit gaan dat de ontwerper goed na heeft gedacht over de manier van afkanten. Maar: net als dat iedereen anders breit (losser, strakker), kan een afkant methode ook voor iedereen anders uitpakken. En zo geldt ook dat het ene garen anders werkt dan het andere. Dus werkt de aanbevolen manier van afkanten niet goed voor jou / jouw breiproject? Dan heeft het zeker zin om te experimenteren met een andere bind off. En wie weet is de Simple Stretchy Bind Off wel dé manier om jouw volgende breiwerk rekbaar af te kanten.

Scroll naar boven